in

Schaatsster Achtereekte houdt van uitdagingen: ‘Ik wil naar WK allround’

Haar seizoenstart mislukte door buikklachten, maar nu moet ze er staan bij de NK afstanden, vanaf komende vrijdag in Thialf. Schaatsster Carlijn Achtereekte houdt van uitdagingen. In de Friese schaatstempel wil de verrassende olympisch kampioene op de 3.000 meter zich kwalificeren voor de WK afstanden in Inzell, begin februari.

Maar ze heeft ook haar zinnen gezet op de WK allround, in Calgary een maand later. “Ik ben een paar keer reserve geweest bij de WK allround. Ik wil nog een keer een stap maken en me kwalificeren. Ik weet echter niet of ik op dit moment al het niveau heb om met de besten mee te doen op een allroundkampioenschap”, blikt de 28-jarige Achtereekte vooruit naar de komende weken.

Buikklachten
Ze miste de eerste wereldbekerwedstrijden. De schaatsster van Jumbo-Visma was begin november ziek bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste serie van de World Cup-cyclus. Ze kampte met buikklachten, reed een dramatische 1.500 meter en trok zich terug voor de 3.000 meter.

Het kostte haar de eerste ontmoetingen met de internationale concurrentie. Onlangs, bij het trainingskamp van haar ploeg in het Italiaanse Collalbo, was het fysieke probleem getackeld. Met coach van het jaar Jac Orie werkte ze daar vooral aan haar schaatshouding, die beter moest worden. “Als ik fit ben en goede trainingen doe, kan ik gewoon hard schaatsen. Daar ben ik van overtuigd”, weet ze van zichzelf.

De druk is deze winter groter dan afgelopen seizoen, ondervindt de schaatsster uit Lettele. Zo’n olympische titel doet immers iets met een sporter. “Het fijne van olympisch kampioene is wel dat je weet wat je kan. Dat het dingen makkelijker maakt, wil ik niet zeggen. Je legt jezelf daardoor ook weer druk op”, geeft ze het verschil met vorig seizoen aan.

Bewijzen
Ze vindt zichzelf ook een allroundster. “Al moet ik dat eerst zien te bewijzen.” Om naar de WK allround in Calgary te kunnen dient Achtereekte zich eerst wel te kwalificeren voor de Europese titelstrijd allround, van 11 tot en met 13 januari in Collalbo.

Daarvoor moet ze dan komende week in Thialf op de NK over een combinatieklassement van de 1.500 en 3.000 meter bij de eerste drie zien te eindigen. “Ik weet dat ik het kan en hoe ik het moet doen. Ik weet alleen niet of ik de stap naar de wereldtop kan zetten. Ik wil zeker een poging wagen”, is ze vastberaden.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Van der Voort sneuvelt na gelijkopgaand gevecht op WK darts

Middenklasse in de knel bij economische voorspoed