in

‘s Werelds grootste vliegveld opent in Turkije

De Nederlandse Schiphol of de Britse Heathrow horen misschien op het moment tot de top wanneer het komt op ‘s werelds drukst bezochtte en bekendste vliegvelden maar sinds deze week hebben ze er, letterlijk, een groot concurrent bij, Istanbul Airport.

Afgelopen maandag, op de nationale feestdag en 95ste verjaardag van Turkije, de Dag van de Republiek, opende Istanbul Airport eindelijk zijn deuren aan duizenden gasten uit de hele wereld. Regeringsleiders uit meer dan vijftien landen en vertegenwoordigers uit vijftig landen waren aanwezig voor de opening van de grootste luchthaven ter wereld. President Erdoğan is erg trots en noemt de luchthaven een overwinning, “Istanbul Airport wordt een voorbeeld voor de wereld in termen van architectuur, constructie, werking en financiering.” aldus de president tijdens de inhuldigingsceremonie.

De ceremonie werd bijgewoond door een groot aantal wereldleiders, waaronder de presidenten van Albanië, Kirgizië, Kosovo, de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Macedonië, Moldavië, Pakistan, Servië en Sudan, plus de voorzitter van de Raad van ministers van Bosnië en Herzegovina, Spreker van het parlement in Azerbeidzjan, de premier van Bulgarije, en ministers en hooggeplaatste functionarissen uit verschillende andere landen.

Met betrekking tot de naam van de nieuwe luchthaven wees Erdogan erop dat Istanbul de grootste stad van Turkije is en ook de meest waardevolle merk van Turkije, “”We zien Istanbul Airport als een investering, niet alleen voor onze land maar ook voor onze regio en de wereld.”

De president vertelde dat zodra alle stadia zijn voltooid, Istanbul Airport jaarlijks 150 miljoen passagiers zal dienen, “Indien nodig kan de jaarlijkse capaciteit worden verhoogd tot 200 miljoen.”

Met de opening van de eerste fase van maandag kunnen in totaal 90 miljoen passagiers de luchthaven jaarlijks gebruiken.
Erdogan meldde dat de luchthaven in het volgende decennium zal blijven groeien, totdat alle fasen tegen 2028 zijn voltooid, “Het genereren van zijn eigen energie, de milieuvriendelijke en gehandicaptenvriendelijke luchthaven zal 120.000 banen creëren.”

Het doel van Istanbul Airport is om het transfercentrum van de wereld worden. Hij staat staat op een oppervlakte van 76 miljoen vierkante meter en heeft zes start- en landingsbanen en 143 gates. De verwachting is dat tegen het einde van het jaar dagelijks tweeduizend vliegtuigen van meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen naar zo’n 350 bestemmingen vliegen.

President Erdogan zei dat de nieuwe luchthaven Turkije op het goede spoor zal zetten om het belangrijkste doorvoercentrum tussen Noord, Zuid, Oost en West te worden door 60 landen te verbinden met economieën van in totaal $20 biljoen, “Dankzij de nieuwe luchthaven zal Turkije zijn sleutelrol in de integratie van wereldwijde economieën verbeteren,” aldus de president, “”Met Istanbul Airport in gebruik zal het Europese luchtruim moeten worden geherstructureerd. Aangezien Istanbul het belangrijkste overstappunt zal zijn, zullen ook de routes van intercontinentale vluchten aanzienlijk veranderen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Morgen kans op zware storm en natte sneeuw

Boodschappen fors duurder