in ,

Rutte : Werk vanuit huis, maar scholen gaan weer open

Tegelijkertijd wordt de quarantaineperiode voor mensen die in contact zijn geweest met coronapatiënten, of die naar risicolanden zijn gereisd, teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

“Feestjes, borrel met de buren, familie-evenementen, knuffels. Het gaat niet zo goed.” zei Rutte, “Als u mensen bij u thuis heeft, is het maximum zes gasten, en vraag of iedereen symptoomvrij is. Je hebt een grote woonkamer nodig om 1,5 meter afstand te houden.” zei de premier, die iedereen ook nogmaals herinnerde dat je niet altijd kan doen wat je wilt.

Voor grotere evenementen moeten familiegroepen naar bars of cafés gaan, waar de veiligheid goed is georganiseerd, zei hij. Maar ook hier zullen ambtenaren streng toezicht houden.

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zei dat het hebben van 50 of 60 mensen op bijvoorbeeld, een werkfeestje, het werk van contact tracers veel moeilijker maakt omdat het zo lang duurt om iedereen op te sporen, “We moeten onze contacten beperken.” zei hij, “En als dat niet helpt, verliezen we het virus uit het oog, en dat zal vreselijk zijn voor de economie.”

Werken vanuit huis

Daarnaast zei Rutte dat ondanks geruchten van het tegendeel, thuiswerken de primaire regel blijft, “Hier is geen einddatum voor,” zei hij, “Mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. Van alle regels die we in het begin hebben opgesteld, was het meest effectieve advies om waar mogelijk thuis te werken. De cijfers suggereren niet dat we dit kunnen versoepelen, dus het advies is om waar mogelijk thuis te werken, en dat betekent ook na 1 september.”

Back to School

Ondanks zorgen over de veiligheid op scholen zei Rutte dat overheidsadviseurs ervan overtuigd zijn dat de scholen weer kunnen openen, “Maar kinderen moeten thuis blijven als ze symptomen hebben,” zei hij, “En ze moeten ook thuis blijven als een familielid positief test.”

Ambtenaren volgen wat er op scholen gebeurt en houden goed in de gaten of leraren besmet raken, volgens De Jonge, “Als er een scholencluster is, komt het RIVM in actie.”

“Het RIVM schat dat op dit moment zo’n 50 duizend mensen besmettelijk zijn,” aldus De Jonge, “Het aantal besmettingen moet afnemen en daarom nemen we landelijke en regionale maatregelen en voegen we eraan toe dat de komende weken cruciaal zijn.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Frankrijk verplicht mondmaskers op werkvloer vanaf 1 september

Kabinet : Geen loonsverhoging voor zorgmedewerkers