in

Rutte : Het urgentie gevoel over het coronavirus moet terugkeren

Toen het werd gemeld dat het aantal positieve tests in de afgelopen 24 uur de tweeduizend naderde, zei Rutte dat het moeilijker wordt om met basisregels de verspreiding van het virus te voorkomen, “Werkplekken worden het steeds drukker, mensen willen elkaar ontmoeten en plezier hebben.” aldus de premier, “Maar meer dan 10 procent van de besmettingen gebeurt via werk. En er is een reden waarom we mensen vertellen dat ze zoveel mogelijk thuis moeten werken.”

Maar het waren niet de maatregelen en de intelligente lockdown die het coronavirus de eerste keer onder controle kregen, zei Rutte. “Het was ons gedrag en onze motivatie om ons aan de regels te houden. En dat gevoel van urgentie moet terugkomen.”

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames laag blijft, zijn de eerste patiënten naar andere ziekenhuizen verplaatst om ervoor te zorgen dat reguliere behandeling, “zoals voor hart- en kankerpatiënten, kan doorgaan”, zegt Rutte.

De premier meldde dat de cruciale R-ratio, die laat zien hoeveel mensen elke coronaviruspatiënt besmet, momenteel op 1,4 staat, “Als het aantal besmettingen in dit tempo blijft toenemen, zullen er over drie weken 10 duizend besmettingen per dag zijn.” waarschuwde Rutte.

En hoewel jongeren meestal geen ernstige symptomen krijgen, “op zaterdag gaan ze naar de supermarkt en op zondag bezoeken ze oma”, aldus Rutte.

Tweede Coronagolf

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, omschreef de huidige situatie als buitengewoon zorgwekkend. De 25 gezondheidsregio’s zijn onderverdeeld in drie categorieën, en terwijl 19 nog in fase 1 zitten, zitten er zes in fase 2 en dat ‘vereist extra maatregelen’, zei hij. “Mogelijk worden er de komende dagen meer regio’s aan fase 2 toegevoegd.”

“Met name het aantal clusters dat bij cafés en bars hoort, neemt toe.” aldus De Jonge. Om deze reden zullen ze om middernacht hun deuren moeten sluiten en de lichten aan moeten doen, zodat iedereen om 1 uur ‘s nachts vertrokken is.

“Hoewel cafés en bars tot nu toe uitstekend werk hebben geleverd, is het door de verdrievoudiging van het besmettingspercentage cruciaal om actie te ondernemen”, zei Rutte. “Als het laat in de avond is en mensen hebben wat gedronken, is het veel moeilijker om je aan de regels voor sociale afstanden te houden. We hopen echt dat deze maatregel voldoende zal zijn.”

De premier benadrukte, “We moeten terug naar dat intrinsieke gevoel dat bestrijding van het coronavirus cruciaal is.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De wereld waarschuwt : Covid-19 risico in Nederland te hoog

Rechter Ruth Bader Ginsburg van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten overleden op 87-jarige leeftijd