in

Rusland gaat meer luchtafweersystemen plaatsen op de Krim

Rusland gaat meer luchtafweersystemen plaatsen op de Krim. Het besluit volgt een dag nadat de Oekraïense president Porosjenko voor de komende dertig dagen de staat van beleg had afgekondigd in verband met het incident bij de Straat van Kertsj van afgelopen zondag. Porosjenko sprak van een “zeer serieuze dreiging”.

Het extra S-400-raketsysteem moet eind dit jaar gebruiksklaar zijn, meldt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau Interfax. Er staan al drie van dergelijke afweersystemen op het schiereiland.

Incident
Zondag probeerden drie Oekraïense marineschepen de nauwe Straat van Kertsj, die de Zwarte Zee met de Zee van Azov verbindt, te passeren. Rusland, dat de Krim sinds de annexatie in 2014 in handen heeft, blokkeerde de doorgang met een vrachtschip. Volgens de Russen hadden de schepen geen toestemming om de Straat te passeren.

Kiev zegt dat de schepen vervolgens omkeerden, maar toch werden beschoten door de Russen. Hierbij raakten drie bemanningsleden gewond. Rusland erkent dat het heeft geschoten en dat de Oekraïense schepen, twee artillerieschepen en een sleepboot, in beslag zijn genomen. De gewonden zijn volgens de Russen behandeld, maar nog niet vrijgelaten.

De Verenigde Staten en de NAVO hebben de actie van Rusland veroordeeld. Volgens NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg had Rusland geen reden om geweld te gebruiken.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Studente (23) in Amsterdam geraakt door kogel tijdens Netflixen

België bedankt Turkije voor het herenigen van moeder en dochter