in

Rouw in Eindhoven om dode twintigers in drugslab: ‘Hij wilde de beste vader ooit worden’

Het waren criminelen, zeker. Maar de mannen die de dood vonden in een drugslab in België waren vooral drie jonge twintigers uit Eindhoven en Valkenswaard, van wie er eentje op het punt stond vader te worden. Vrienden en familie zijn in rouw gedompeld.

Hij dacht niet meteen aan de drugs, ook niet aan het gevaar van de chemicaliën in het lab. Nee, toen Jan Dalemans dinsdagochtend om vijf uur uit bed werd gebeld, schrok hij vooral van de mededeling dat er drie twintigers waren omgekomen.

“Ik had meteen te doen met hun families. Ze mogen dan met verkeerde dingen bezig zijn geweest, het blijft verschrikkelijk als drie mannen op zo’n jonge leeftijd overlijden.”

Synthetische drugs

Dalemans is burgemeester van Hechtel-Eksel, een Belgische gemeente onder Valkenswaard op een kwartier rijden vanaf de grens. Het is ook de gemeente die bij de zuiderburen de geschiedenisboeken ingaat als de plek waar de eerste doden vielen in een ‘drugslabo’, zoals de Vlamingen het noemen.

Dat lab waarin synthetische drugs werden geproduceerd bevond zich in een kantoor aan de rand van het dorp Eksel. Het mini-bedrijventerrein telt een handvol ondernemingen, met name in auto’s en bouwmaterialen. De deuren zijn er gesloten, het licht uit. De enige bedrijvigheid komt deze donderdag van de ‘Civiele Bescherming’. In grijze pakken en met gasmaskers op wordt het drugslab leeggeruimd.

In Eindhoven en omgeving wordt intussen bij steeds meer mensen bekend wie de drie slachtoffers zijn. Tussen de sporadische opmerking dat de jongens ‘hun verdiende loon kregen’ delen mensen op social media vooral hun verdriet en medeleven.

Koks

De drie waren misdadigers, maar dan wel van het type dat helemaal onderaan de criminele voedselketen bungelt. Het waren vermoedelijk ‘de koks’, de mannen die zich in de labs blootstellen aan chemicaliën en explosiegevaar. Risico’s waar de kopstukken uit de drugsindustrie ver vandaan blijven. Misschien dat daarom vooral het beeld beklijft van drie mannen die veel te jong de dood vonden. In een drugslab op een verlaten bedrijventerrein. Ze werden niet ouder dan 22, 23 en 25 jaar.

Van de jongste werd de identiteit gisteren pas vastgesteld. Het blijkt te gaan om een Valkenswaardenaar met Armeense roots, Avik. Ruim twee jaar geleden werd hij veroordeeld vanwege een poging tot een woninginbraak, in Eindhoven. Eerder werd al bekend dat zijn kompanen allebei afkomstig waren uit Eindhoven. Uit Stratum en Vaartbroek om precies te zijn.

‘Ik word de beste vader’

In die laatste wijk groeide Alain op. De 25-jarige Eindhovenaar stond er al snel bekend als iemand ‘die iedereen een lach op zijn gezicht kon bezorgen’. Dat zegt zijn broer Malik. Alain stond volgens hem op het punt om vader te worden van een dochtertje. ,,Op het gezin dat hij net startte was hij supertrots. Hij zei tegen me: ‘Ik word de beste vader’.”

Zijn vrienden regelden zowel woensdag- als donderdagavond een herdenking in het lokale jongerencentrum. Jongerenwerker Marc Min was er gisteren van onder de indruk: ,,Ze zamelden geld in voor zijn zwangere vriendin en hadden een imam geregeld. Die had een speech waarin hij iedereen voorhield dat ze wel de juiste keuzes moeten maken. Het was mooi en respectvol.”

Ondeugend en lief

Dat is ongetwijfeld ook wat de vrienden van Fuat in gedachten hebben. Stratum vormt morgen het decor voor een stille tocht ter nagedachtenis aan hem. Lerares Najat Toub-Arssi had hem als kleuter in haar klas en bouwde een speciale band met hem op. ,,Ik had mijn handen vol aan hem toen hij jong was. Hij was ondeugend, lief en heel eerlijk.”

De pijn zit ‘m bij Toub behalve in wát Fuat is overkomen, ook in waaróm het hem is overkomen. ,,Waarom kiezen jongens het pad waar je ze juist vanaf probeert te houden? Je probeert juist te voorkomen dat ze de criminaliteit ingaan. Maar dan hoor ik dit en dat doet ontzettend veel pijn. Dan vraag ik me af: wat hadden we kunnen doen om ze te laten inzien dat ze speelden met hun leven?”

Bron : ED

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

OM eist hoge straffen tegen klanten piepjonge seksslaven

Nederland eist gevangenisstraf voor PKK-aanhanger