in ,

Rotterdam vreest miljoenenstrop door bijstand

De gemeente Rotterdam dreigt voor tientallen miljoenen het schip in te gaan door problemen met het terugvorderen van bijstand.

Al jarenlang staat er een post open van een slordige 140 miljoen euro, geld dat volgens de gemeente ten onrechte is uitgekeerd. Een deel daarvan is ’oninbaar’, volgens betrokkenen op het stadhuis. Een ’redelijk deel’ van de 140 miljoen euro zal nooit worden geïncasseerd. Alleen mag het bedrag vanwege landelijke regelgeving niet worden afgeschreven; daardoor blijft het bedrag zo hoog, melden betrokkenen.

Daarbovenop wacht de gemeente een nieuw probleem. Begin maart doet de Centrale Raad van Beroep (CRvB) uitspraak in een door Rotterdam ingesteld hoger beroep. In 2017 verloor de gemeente een zaak over terugvordering omdat deze verjaard was.

Die rechtszaak ging om een ’individuele casus’, stelt verantwoordelijk wethouder Richard Moti (Werk en Inkomen). Alleen kan het voor jurisprudentie zorgen als de CRvB de gemeente ook in het hoger beroep in het ongelijk stelt.

„Op dit moment zijn we in afwachting van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die op termijn van invloed kan zijn op het openstaande debiteurensaldo”, laat de wethouder weten in een schrijven aan de gemeenteraad.

Maar de gemeente heeft niet inzichtelijk hoe groot die gevolgen kunnen zijn bij een negatieve uitspraak, bevestigt een woordvoerder. „We kunnen niet uitsluiten dat er soortgelijke dossiers zijn.” De eventuele gevolgen hangen af van de uitspraak van het hoger beroep en de motivering ervan.

Kostenpost
De mogelijke kostenpost is daarom ook nog niet in beeld te brengen, meent Rotterdam, omdat elke zaak van vorderingen die nog open staan apart moet worden onderzocht. „Afhankelijk van die uitspraak zouden we dan een gedetailleerd dossieronderzoek moeten doen om dit met zekerheid te kunnen zeggen. We kunnen nu dus nog niet aangeven wat de gevolgen zijn, aangezien we de uitspraak nog niet kennen”, stelt de woordvoerder.

Tot onbegrip van Leefbaar Rotterdam-raadslid Ehsan Jami. „Waarom zijn er geen verschillende scenario’s voor de gevolgen van de uitspraak? Wat kunnen we werkelijk nog terugvorderen, welk verlies wacht ons?”

Visie
Hij gaat het probleem agenderen in de commissie Werkgelegenheid, Inkomen, Integratie, Schuldenaanpak en Armoedebestrijding en hoopt dan inhoudelijk een betere tekst en uitleg te krijgen van de wethouder.

„Ik mis een visie en een concreet plan. Nu lijkt het erop dat de wethouder met zijn handen in de lucht staat en kijkt wat de CRvB straks zegt. Maar regeren is vooruitzien!”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Droogte in ons land nog lang niet voorbij

Medewerker Amerikaanse kustwacht plande grootschalige aanslagen