in

Rotterdam : Agenten krijgen formele waarschuwing voor racistische Whatsapp-groep

Vijf Rotterdamse politieagenten die lid waren van een racistische Whatsapp-groep zijn formeel, schriftelijk gewaarschuwd, zegt politiechef, Fred Westerbeke donderdag.

Een onderzoek naar de groep begon afgelopen juli nadat de NRC had gemeld dat politieagenten racistische en denigrerende termen gebruikten om mensen met een etnische achtergrond te beschrijven. De chatgroep werd in 2019 gesloten naar aanleiding van klachten van andere agenten.

De agenten reageerden op een video waarin een blanke tiener in de Rotterdamse wijk Spijkenisse in elkaar werd geslagen door een aantal zwarte tieners. Ze beschreven de daders als “kankermensen en k** Afrikanen” die ze graag zouden willen “neerschieten”, aldus de NRC.

Westerbeke zei dat hij geschokt was door de opmerkingen. “Deze kwestie staat de komende jaren hoog op de agenda”, zei hij. “Een belangrijk onderdeel van het maken van verandering is het worden van een, meer divers team, met talenten en verschillende achtergronden, zodat we de samenstelling van onze samenleving beter weerspiegelen.”

In 2019 had een voormalig teamleider van de politie van Den Haag gezegd dat de divisie van de stad vol zit met racisme en discriminatie.

Fatima Aboulouafa, die van Marokkaanse afkomst is, zei dat sommige agenten in de stad zichzelf omschrijven als “Marokkanenverdelgers” (uitroeiers van Marokkanen) en citeerde gevallen van agenten die buitensporig geweld gebruikten waarover ze naar verluidt logen in getuigenverklaringen.

Een formele schriftelijke waarschuwing is de lichtste straf die kan worden uitgesproken.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vrouwen in Nederland krijgen baby’s op latere leeftijd

Merkel waarschuwt voor 3e coronagolf in Duitsland