in , ,

Rood vlees toch niet ongezond?

Al jaren wordt ons verteld dat we moeten stoppen met het consumeren van rood vlees omdat dit slecht is voor onze gezondheid, maar dit lijkt helemaal niet waar te zijn. Na een groot meta-analyse van verschillende onderzoeken, die is uitgevoerd door wetenschappers uit Canada, Spanje en Polen is gebleken dat mensen die veel rood en bewerkt vlees eten, zoals gehakt of worst, zijn niet gezonder of ongezonder dan mensen die dergelijke vleesproducten links laten liggen.

De onderzoekers hebben tijdens het onderzoek is gekeken naar het eetgedrag van ongeveer 54 duizend mensen en wat de gevolgen zijn van hun voedingspatroon voor hun gezondheid. Wat blijkt? Mensen die weinig rood en/of verwerkt vlees eten, lopen iets minder risico op gezondheidsklachten. De wetenschappers zeggen wel dat het “bijzonder onzeker” is dat er hierin een verband is.

“De beste aanpak voor de meerderheid van de mensen, maar niet iedereen, is om gewoon door te gaan met het consumeren van rood en verwerkt vlees.” aldus, Professor Bradley Johnston, een van de onderzoeksleiders aan de Canadese Dalhousie Universiteit. Johnston is van mening dat hij op basis van het onderzoek niet kan vaststellen dat het eten van dergelijke vleesproducten leidt tot kanker, suikerziekte of hartklachten.

Natuurlijk is niet iedereen het eens met de bevindingen van Johnston en wordt er fel gereageerd op de dokter en zijn collega’s. Een groep Amerikaanse wetenschappers hebben nog geprobeerd om de publicatie van deze onderzoek in Annals of Internal Medicine te voorkomen en hebben in een brief naar het wetenschappelijk tijdschrift geëist de studie in te trekken.

De brief is door onder andere de wetenschappers van de Harvard School of Public Health ondertekend. Zij schrijven in een verklaring, “Vanuit het standpunt van volksgezondheid is het onverantwoordelijk en onethisch om richtlijnen te geven die neerkomen op het aanbevelen van vleesconsumptie.”

De Harvard School of Public Health zijn niet de enige die problemen hebben met deze onderzoek. Ook het Wereld Kanker Onderzoekfonds (WCRF) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is kritisch. “Het is gevaarlijk als het publiek deze nieuwe aanbevelingen interpreteert als een vrijbrief om net zoveel rood en verwerkt vlees te eten als ze willen, zonder dat daardoor het risico op kanker toeneemt. Dat is namelijk niet het geval.” aldus onderzoeksdirecteur Giota Mitrou die gelooft dat er wel degelijk een risico is aan de consumptie van vlees.

Annals of Internal Medicine, hoofdredacteur Christine Laine, staat achter het onderzoek van Johnston en diens collega’s, “Als we eerlijk zijn tegenover onze patiënten en het publiek, zouden we geen aanbevelingen moeten doen die klinken alsof ze gebaseerd zijn op waterdicht bewijs. Er zijn veel redenen voor mensen om hun vleesconsumptie te matigen, maar als je dat doet om je gezondheid te verbeteren, hebben we niet veel bewijs om dat te ondersteunen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Man aangehouden na dood van partner

Een dode en tien gewonden op Finse school