in

ROKER MOET PARIA WORDEN MET NIEUWE MAATREGELEN

TIEN EURO VOOR EEN PAKJE
Daarmee worden de eerste stappen naar een rookvrije generatie gezet. Een pakje sigaretten moet bijvoorbeeld volgens De Telegraaf over een paar jaar minimaal tien euro kosten. Vanaf volgend jaar worden de accijnzen al flink verhoogd en de verwachting is dat over een paar jaar in de zorg, bij de overheid en in de horeca helemaal niet meer gerookt mag worden. Ook niet in rookruimtes. Datzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.

Ook het rookvrij maken van bedrijven zit in de lift. Organisaties helpen hun personeel met het stoppen met roken en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo hebben bedrijven als ABN Amro een stoppen-met-rokenplan voor hun werknemers en worden er soms beloningen tegenover het stoppen gezet. Ook wordt er in het geval van ABN gestopt met sponsoring aan bedrijven en clubs die niet meedoen aan de ‘rookvrije generatie’.

BELONINGEN
Het belonen van stoppers met geld werkt echt, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht. De onderzoekers volgden vanaf begin 2016 ruim 600 werknemers die zich hadden opgegeven voor een zevenweekse stopcursus, betaald door hun baas. Een deel van de groep kon tot 350 euro aan cadeaubonen verdienen door te stoppen met roken. Van die groep was ruim veertig procent een jaar na het onderzoek nog steeds gestopt met roken. Tegenover een kwart van de werknemers bij de groep zonder beloningen.

De tabakslobby is overigens niet blij met de maatregelen. „Je verstand staat erbij stil. Ook wij willen een rookvrije generatie. Roken is ongezond. Kinderen moeten niet roken. Dat vinden wij ook. Maar nu worden blijkbaar ook e-sigaretten verboden, terwijl de Britse gezondheidsraad dit middel juist inzet om rokers te helpen om te stoppen”, zegt directeur Jan Hein Sträter van tabaksbranche-organisatie VSK. Ze zijn bewust buiten de onderhandelingen gehouden.

Het doel van Blokhuis is in 2040 een generatie kinderen te hebben, die nog nooit een sigaret, e-sigaret, shisha-pen of waterpijp heeft gezien. Nu roken nog ongeveer 3 miljoen Nederlanders, dat is bijna een kwart van de bevolking.

Bron:Metro

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Man steekt zichzelf in brand in Groningen

18 doden en 50 gewonden bij aanslag op school op de Krim