in ,

Roken en alcohol maken COVID-vaccins minder effectief

Roken en drinken onderdrukken het immuunsysteem en kunnen dus de effectiviteit van vaccins tegen ziekten als griep en coronavirus verminderen, aldus, Dr. Cevdet Erdol, een Turkse arts.

Dr. Cevdet Erdol van de ‘Health Sciences University’ in de Turkse hoofdstad Ankara vertelde zaterdag aan Anadolu Agency dat het gebruik van tabak en alcohol schadelijk is voor de gezondheid en een negatieve invloed kan hebben op behandelingen, ook voegde hij toe dat sigarettenrook de immuunrespons verandert.

“In studies die meer dan 40 jaar geleden werden uitgevoerd met eenvoudiger methoden dan de huidige technieken, bleek de immuunrespons na vaccinatie bij rokers zwak te zijn”, aldus Erdol.

Erdol zei dat een onderzoek, dat momenteel in Australië wordt uitgevoerd, heeft uitgewezen dat “rokers significant gevoeliger zijn voor de epidemische griep dan niet-rokers. In deze en vergelijkbare onderzoeken zijn er sterke aanwijzingen dat roken de immuunrespons verzwakt.”

Een andere studie vond dat blootstelling aan sigarettenrook “het vermogen om geheugencellen te vormen die cruciaal zijn voor het behoud van de beschermende immuunrespons die door vaccins wordt opgewekt” schaadt.

“Het is ook wetenschappelijk bewezen dat alcoholgebruik de gerichte immuunstimulatie verstoort die door vaccins wordt bereikt,” voegde hij toe.

“Aangezien de stoornissen in het immuunsysteem zich in basisfuncties bevinden, zijn dezelfde resultaten ook geldig voor het COVID19-vaccinatieproces. Alcoholgebruik veroorzaakt levermesting en schaadt de leverfuncties, en beide aandoeningen hebben een negatieve invloed op het beloop van COVID19,” aldus Erdol.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vertragingen in het Oxford-vaccin betekent dat Nederland de vaccinstrategie moeten heroverwegen

Jeugd in Urk protesteert tegen avondklok