in

Restaurants tijdelijk open voor de Kerst?

De ministers zijn momenteel in gesprek over de mogelijkheden voor de kerstvakantie, en het tijdelijk heropenen van restaurants blijft een van de belangrijkste knelpunten, aldus de Nederlandse kranten vrijdagochtend.

Het Outbreak Management Team (OMT) zal maandag zijn aanbevelingen aan het kabinet doen, voorafgaand aan de persconferentie van dinsdag en onder toenemende druk van de horeca om te heropenen.

In het bijzonder kijken ambtenaren momenteel naar de waarschijnlijke impact van het openen van restaurants voor een paar dagen op het besmettingspercentage. In tegenstelling tot cafés en bars, wordt aangenomen dat ze in het verleden geen belangrijke oorzaak van infectie zijn geweest.

Epidemiologen zijn er echter tegen dat cafés en bars heropenen, zelfs voor een korte periode. “Het zou riskant zijn”, zegt OMT-lid, Marion Koopmans tegen omroep NOS.

“We zullen de analyses van de GGD goed bekijken, maar ik denk niet dat we veel bewegingsruimte hebben. Het zou zonde zijn als we in december de basis leggen voor een derde golf, net nu het vooruitzicht van meer testen en vaccinaties in zicht is.”

Ambtenaren overwegen ook om tijdens de kerstvakantie het maximale aantal gasten uit te breiden van drie naar zes en meer jongeren naar de bioscoop toe te laten.

Ook het verlengen van de schoolvakanties staat op de kaart. Meer dan 50 scholen, 25 middelbare en 28 basisscholen, waren in november een tijdje gesloten vanwege een corona-uitbraak.

Inmiddels hebben ook tientallen katholieke kerken hun traditionele middernachtmis afgelast, uit angst dat er meer dan 30 mensen zullen komen opdagen, schrijft Trouw op vrijdag.

Sommige kerken plannen echter in plaats daarvan online evenementen.

Volgens de Telegraaf werken ministers ook aan een hardere roadmap om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, omdat de huidige plannen ‘niet meer relevant’ zijn.

De huidige routekaart dateert van 13 oktober en bevat vijf niveaus, variërend van ‘alert’ tot ‘lockdown’ en is gebaseerd op infectiepercentages die bepaalde waarden overschrijden.

Het nieuwe plan zal meer variatie in teststrategie en vaccinatiegraad omvatten en zal ook laten zien hoe Nederland zal evolueren naar een meer normale samenleving, aldus de krant.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Frankrijk zal de komende dagen 76 moskeeën inspecteren

Leden van OMT onder politiebescherming na bedreigingen