in

Rellen in Eindhoven : Het lijkt net een oorlogsgebied

Treinverkeer in Eindhoven ligt stil. Station is dicht en de binnenstad is vol met politie en de ME. Iedereen wordt geadviseerd om niet naar het centrum te komen, omdat een demonstratie zwaar uit de hand is gelopen. Stenen, golfballen, vuurwerkbommen en messen vliegen door de lucht en er zijn inmiddels 30 mensen aangehouden.

Burgemeester Jorritsma had om 11 uur vanochtend al een veiligheidsrisicogebied uitgeroepen over Eindhoven, na overleg met de politie en de ME. Dit hield een groot groep van demonstranten niet tegen en aan het begin van de middag stonden ongeveer 200 mensen op het 18 Septemberplein, zonder toestemming en niemand had een mondkapje op of hield zich aan de coronamaatregelen.

“Een grote groep houdt zich op in en om het centrum van Eindhoven en lijkt uit te zijn op een confrontatie met en geweld tegen de politie. Wij handhaven en grijpen in waar nodig”, aldus de politie.

Gedurende de hele dag zijn er veel mensen weggestuurd, omdat deze zich niet hielden aan de coronamaatregelen. Het is niet echt zeker om wat voor groep demonstranten het gaat en wat zeprecies protesteren, maar er zijn zeker aanhangers aanwezig van onder andere, de anti-islambeweging Pegida, mogelijk om een koran te verbranden. De gemeente laat ook weten dat er berichten zijn, dat mensen met wapens naar het centrum wilden komen, “De politie heeft zo de mogelijkheid om personen in het veiligheidsrisicogebied preventief te fouilleren. Dit middel is vaker ingezet bij risicovolle situaties. Het besluit is genomen naar aanleiding van het eerdere besluit om een manifestatie van Pegida te verbieden, en ook onaangekondigde demonstraties niet toe te staan in Eindhoven dit weekend.”

Alle bus- en treinverkeer ligt inmiddels stil. Sinds 15:30 uur zijn de rellen weer opgelaaid en de politie gebruikt traangas. Palen met camera’s, fietsen en verkeersborden worden onder luid gejuich gesloopt, en richting de politie gegooid. Aan de taxikant van het station steken relschoppers spullen in brand.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkse moskee in Denemarken aangevallen

Nieuwe coronagevallen dalen onder de 5000