in

Record aantal aanvragen voor euthanasie in Nederland

Een gespecialiseerde kliniek die is opgezet om mensen te helpen wiens artsen geen euthanasie ondersteunen, of die zich niet in staat voelen om mensen met een euthanasie wens te ondersteunen, ontving vorig jaar een record aanvraag van 3.122 verzoeken. Dit is een stijging van 22 procent.

De kliniek liet vrijdag weten dat, 29 procent van de aanvragen (898 mensen) door gespecialiseerde teams zijn geholpen in het beëindigen van hun levens, “Dis is het zelfde percentage als in 2018.”

Mensen met complexe gezondheidsproblemen, zoals dementie of psychiatrische klachten, in het bijzonder, kloppen aan bij de kliniek, bekend als het Expertisecentrum Euthanasie.

De toename van het aantal aanvragen heeft geleid tot een tekort aan zorgprofessionals, met name in Den Haag en Rotterdam. En de wachtlijsten blijven groeien.

Afgelopen september zei het personeel van de kliniek dat het aantal verzoeken om hulp in de eerste zes maanden van het jaar met 15 procent was gestegen, “De toename kan deels te wijten zijn aan de extra controle die artsen onder ogen zien van ambtenaren van justitie.” aldus de kliniek.

Afgelopen jaar werd er een arts aangeklaagd voor moord, wegens het uitvoeren van een euthanasie-verzoek, dat volgens het openbaar ministerie niet in overeenstemming was met de regels. Hij werd uiteindelijk wel vrijgesproken.

Volgens de Nederlandse wet, die dateert uit 2002, moeten patiënten ondraaglijk lijden zonder perspectief van verbetering om in aanmerking te komen voor euthanasie. Het verzoek moet tevens worden goedgekeurd door twee artsen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederland krijgt toch een winterstorm en het krijgt een naam

Groeiende racisme tegenover Aziaten vanwege Coronavirus