in

Rechter Ruth Bader Ginsburg van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten overleden op 87-jarige leeftijd

Ginsburg stierf in haar huis in Washington aan de gevolgen van de ziekte. “Ze was omringd door familie”, meldt de rechtbank in een verklaring. Ze heeft twee kinderen, vier kleinkinderen en twee stiefkleinkinderen achtergelaten.

Ginsburg’s echtgenoot, Martin David Ginsburg, stierf in 2010.

Voordat zij bij de hoogste rechtbank van Amerika diende, werkte Ginsburg als professor in de rechten en was ze een belangrijke voorvechter van vrouwenrechten. Ze werd in 1980 benoemd tot rechter in beroep.

Opperrechter, John Roberts, noemde haar “een jurist van historisch formaat”.

“Wij van het Hooggerechtshof hebben een dierbare collega verloren. Vandaag rouwen we, maar vol vertrouwen dat toekomstige generaties Ruth Bader Ginsburg zullen herinneren zoals wij haar kenden, een onvermoeibare en vastberaden voorvechter van gerechtigheid.” aldus Roberts.

Ginsburg diende als leider onder de liberale vleugel van de rechtbank nadat zij in 1993 was benoemd door voormalig president, Bill Clinton.

Haar dood komt zes weken voor de verkiezingsdag en zal waarschijnlijk een vicieuze strijd ontketenen, aangezien de Amerikaanse president, Donald Trump, zich haast om haar vacature in de door de Republikeins gecontroleerde senaat te vervullen vóór 3 november, wanneer het presidentschap en de kamer van eigenaar kunnen wisselen.

In zijn eerste termijn heeft Trump al twee conservatieve rechters benoemd, Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh. De mannen zijn de twee jongste zittende rechters op de rechtbank, wat betekent dat hun ambtstermijn waarschijnlijk lang zal zijn omdat rechters zonder termijnen dienen.

Vorige week publiceerde de president een lijst met potentiële kandidaten voor het Hooggerechtshof, waarin hij beloofde een kandidaat te kiezen voor toekomstige vacatures uit de 20 die hij noemde.

Onder degenen op de lijst bevinden zich de Republikeinse senatoren Tom Cotton en Ted Cruz, die allebei ervaring hebben met het uitoefenen van rechten.

Hoewel senaatsleider Mitch McConnell in 2016 zei dat vacatures bij het Hooggerechtshof niet mogen worden vervuld tijdens een verkiezingsjaar, een poging om toen te voorkomen dat voormalig president Barack Obama een vervanger benoemt voor de conservatieve rechter Antonio Scalia die dat jaar stierf, is hij sinds teruggekomen op de verklaring.

Obama nomineerde formeel rechter Merrick Garland van de Circuit Court om Scalia te vervangen, maar McConnell zei destijds dat het ongepast zou zijn om hem te bevestigen terwijl het Amerikaanse volk op het punt stond om een nieuwe president te kiezen.

De Senaat, onder leiding van McConnell, ondernam geen actie op de benoeming van Garland.

©NieuwsOn
Foto : Screenshot YouTube NPR

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rutte : Het urgentie gevoel over het coronavirus moet terugkeren

Erdogan spreekt Griekenland toe : Laten we diplomatie een kans geven