in

Rechtbank : Stemmen per post beperken tot 70-plussers

Een rechtbank in Den Haag heeft besloten dat het stemmen per post bij de algemene verkiezingen in maart beperkt moet blijven tot de 70-plussers, ondanks oproepen om een grotere groep mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus, deel te laten nemen.

PvdD stapte naar de rechter in een poging om de stemoptie per post uit te breiden naar anderen, omdat deze discriminerend is voor jongeren die ook risico lopen.

De rechtbank oordeelde vrijdag echter dat de maatregel “in de huidige vorm toelaatbaar” is en wijst de aanvraag van de PvdD af. Daarnaast zijn er voldoende andere opties, zoals de introductie van vervroegd stemmen en het uitbreiden van de mogelijkheid tot stemmen bij volmacht, “zodat iedereen veilig kan stemmen”, aldus de rechtbank.

Eerder deze maand uitten leden van het Outbreak Management Team hun bezorgdheid over de vraag of de Nederlandse verkiezingen van volgende maand veilig kunnen doorgaan.

Verschillende OMT-leden vertelden NRC dat de risico’s die gepaard gaan met stemmen goed moeten worden beoordeeld en, indien nodig, de verkiezingen op 17 maart moet worden uitgesteld.

De ministers hebben er echter op aangedrongen dat de verkiezingen doorgaan zoals gepland. Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, zei vorige week tegen Nieuwsuur dat het “niet nodig” was om de stemming later in het jaar te verplaatsen.

Er zijn “Corona-proofing” maatregelen genomen, zoals het twee dagen eerder openen van een aantal stembureaus, waardoor 70-plussers per post kunnen stemmen en het installeren van eenrichtingssystemen en plastic schermen.

“We kunnen geen 100 procent garantie geven, maar we doen er alles aan”, aldus Ollongren. “We hebben eens in de vier jaar landelijke verkiezingen, het is een belangrijk onderdeel van onze democratie. Het is niet iets dat je lichtjes zou moeten uitstellen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Alledaags racisme is een probleem in Duitsland

Energierekening daalt in 2021 als gevolg van transport- en belastingverlagingen