in

Rat ‘Magawa’ ontvangt prestigieuze medaille

Magawa ontving afgelopen vrijdag een gouden PDSA-medaille van de People’s Dispensary for Sick Animals, de grootste veterinaire liefdadigheidsinstelling van het Verenigd Koninkrijk. De PDSA kent doorgaans de gouden medaille toe aan honden en af en toe andere dieren voor “buitengewone daden van toewijding of moed” in het burgerleven. Magawa is de enige rat die de eer heeft heeft mogen ontvangen.

Magawa, geboren in een broedkolonie in Tanzania in 2014, werd opgeleid door APOPO, een liefdadigheidsinstelling die gespecialiseerd is in het leren van dieren om landmijnen en tuberculose op geur te detecteren.

“Ratten zijn bijzonder geschikt voor het opsporen van landmijnen vanwege hun scherpe reukvermogen en het feit dat ze licht genoeg zijn om over de mijnen te stappen zonder ze in de val te lokken”, legt Christophe Cox, CEO en medeoprichter van APOPO uit.

“Ratten zijn snel en ze kunnen een oppervlakte van 200 vierkante meter in een half uur screenen, iets wat een handmatige ontmijner vier dagen zou kosten.” aldus Cox in een video die PDSA heeft geproduceerd, waarin Magawa’s prestaties worden beschreven.

Magawa, geprezen als een “vastberaden werker en altijd vriendelijk” op de APOPO-website, werd getraind via een clicker en krijgt eten als beloning voor het detecteren van geuren zoals TNT.

Nadat hij was afgestudeerd, ging Magawa aan het werk in Cambodja, waar naar schatting 64 duizend mensen zijn omgekomen en meer dan 25 duizend gewond zijn geraakt door landmijnen die zijn achtergelaten na de val van het communistische regime van de Rode Khmer in 1979.

©NieuwsOn
Foto : Apopo.org

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tunahan Kuzu officieel kandidaat voor Tweede Kamerverkiezingen 2021

Zwitserland verhoogt minimumloon naar 3800 euro