in ,

Rashida Tlaib beëdigd in een Palestijnse jurk

Het onlangs gekozen Amerikaanse congreslid Rashida Tlaib werd donderdag beëdigd in het Huis van Afgevaardigden met een traditionele Palestijnse thobe, of jurk, en zorgde voor een golf van reacties op social media.

Toen ze vorige maand op Instagram aankondigde dat ze de jurk zou dragen, introduceerde Susan Muaddi Darraj, een fictieschrijver uit Baltimore, Maryland, de hashtag #TweetYourThobe, die op Twitter viraal werd nadat foto’s en video’s op sociale media Tlaib lieten zien rondwandelen in het Congres het dragen van de traditionele kleding.

Palestijnse vrouwen namen Twitter zo goed als over door foto’s van hunzelf te posten in hun eigen thobes.

De thobe die ze droeg, was een sierlijk, met de hand gestikt borduurwerk dat bekend staat als tatreez. Het ambacht van tatreez is een volkskunst die al eeuwen door Palestijnse vrouwen wordt beoefend, volgens het instituut voor het begrip van het Midden-Oosten, dat zei dat moeders en grootmoeders ontwerpen met verschillende motieven en kleuren van verschillende Palestijnse steden en dorpen hebben doorgegeven.

De congreslid schreef in het tijdschrift Elle dat ze opgroeide en haar moeder zag die dit soort jurken met de hand borduurde.

“Gedurende mijn carrière in openbare dienst, hebben de bewoners waar ik het voorrecht had om voor te vechten, mij omarmd voor wie ik ben. Vooral mijn Palestijnse afkomst.” schreef Tlaib, “Dit is wat ik wil brengen naar het congres van de Verenigde Staten, een unapologetic weergave van het weefsel van de mensen in dit land.”

Tlaib werd de eerste Palestijnse vrouw gekozen voor het Amerikaanse Congres en trad toe tot Minnesota’s Ilhan Omar om de eerste moslimvrouwen te worden die tot de wetgevende macht werden verkozen.

Beide congresvrouwen legden hun ambtseed op de koran af, waarbij Tlaib een persoonlijk exemplaar gebruikte en Omar de kopie van haar grootvader heeft gebruikt.

Als kind fungeerde ik als de vertaler van mijn grootvader bij onze besprekingen, en hij was degene die voor het eerst mijn interesse in politiek opwekte,” zei Omar op Twitter. “Ik wou dat hij hier kon zijn om getuige te zijn van dit historische moment, maar hij was hier in geest toen ik mijn hand legde op zijn koran voor het ceremoniële beëdiging.”

Omar droeg een hijab voor haar beëdiging tijdens de ceremonie, wat een primeur was voor het Congres omdat ze eerder elke vorm van hoofdbedekking hadden verboden.

Tlaib zei oorspronkelijk dat ze van plan was haar eed af te leggen met een kopie van de Koran die oorspronkelijk eigendom was van Thomas Jefferson, de derde Amerikaanse president, maar haar kantoor bevestigde aan de Anadolu Agency dat ze van gedachten veranderde en uiteindelijk toch koos voor haar eigen exemplaar.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Bijna 900.000 Nederlanders gebruiken nooit internet

Inbreker van de sterren opgepakt