in

Ramadan op de werkvloer: ‘Wie wil mag vaker pauzeren’

Vastenmaand ramadan is begonnen. Moslims die hier aan meedoen eten en drinken van zonsopkomst tot zonsondergang niet. Een uitdaging voor wie zwaar werk doet of zich moet concentreren. “Die geur van vers brood terwijl je honger hebt, dat maakt het soms wel wat moeilijker.”

Al twintig jaar lang krijgen alle werknemers van wasserij Newasco in Amersfoort aan de vooravond van de ramadan een brief. Hierin staat uitgelegd dat de vastenperiode begint, dat het een heilige periode is, een periode van inkeer en bezinning. “Goed om te weten voor wie niet meedoet, en fijn voor de collega’s die dat wel doen”, zegt adjunct-directeur Frank Nieuwland.

Halve werkdagen
De wasserij telt 120 werknemers, waarvan de helft van Turkse komaf is. Een groot deel doet mee aan de vastenperiode, zegt hij. “Snipperuren kunnen in deze periode ingezet worden. Veel mensen werken dan halve dagen. Een hele dag niet eten en vooral niet drinken is zwaar hoor.”

Bovendien, door begrip te kweken en makkelijker vrije uren toe te kennen, is het ziekteverzuim in deze periode nooit hoger dan normaal, zegt Nieuwland. “En aan het einde van de maand, met het Suikerfeest, plannen we het rooster zo in dat de mannen ‘s ochtends naar de moskee kunnen en daarna werken, en de vrouwen een vroege dienst hebben zodat ze daarna het eten kunnen gaan klaarmaken thuis.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Uitslaande brand in pizzeria centrum Utrecht

Regionale vliegvelden populairder dan Schiphol onder vakantiegangers