in ,

Rabobank : Huizenprijzen stijgen dit jaar met 8%

De huizenprijzen zullen in 2021, volgens de Rabobank, verder stijgen door woningtekort en een lage rente.

De analyse-eenheid van de bank voorspelt in haar laatste kwartaalrapport dat woningen dit jaar, ondanks de aanhoudende pandemie, met 8 procent in waarde zullen stijgen en dat de prijs volgend jaar gemiddeld nog eens 4 procent zal stijgen.

Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van de voorspellingen eind vorig jaar, omdat het meent dat het economische beeld beter is dan het had gedacht. “Met name de werkloosheid zal naar verwachting minder stijgen dan eerder werd gedacht”, staat er in een persbericht. “De aanhoudende krapte op de woningmarkt speelt ook een rol bij prijsstijgingen en daarnaast zijn de financieringsmogelijkheden voor potentiële woningkopers momenteel uitermate gunstig.”

Vorig jaar had de bank huizenprijsstijgingen voorspeld van 5,5 procent in 2021 en 2,5 procent in 2022.

Eerder dit jaar meldden berichten dat met name investeerders de prijzen hebben opgedreven toen ze eind vorig jaar haastten om huizen te kopen, in afwachting van een verhoging van de overdrachtsbelasting. De huizenprijzen in heel Nederland stegen in januari met 9,3 procent, de grootste stijging in twee jaar.

Carola de Groot, senior econoom bij RaboResearch Nederland vertelde DutchNews.nl dat ze verwachten dat de werkloosheid in 2022 een piek zal bereiken, van 3,6 procent in januari naar 4,7 procent, en de stijging van de huizenprijzen zal vertragen. “De steunpakketten van de overheid lijken erg effectief om banen te behouden en mensen aan het werk te houden”, voegde ze toe.

“Uit kadastraal onderzoek weten we dat er een relatie is tussen de koop-voor-verhuur vraag en de huizenprijsontwikkeling, maar of een hogere belasting leidt tot een lagere vraag, is moeilijk te voorspellen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Wilders : Kiezers hebben de touwtjes in handen, niet Rutte

Schrijvers en politici ondertekenen manifest ter ondersteuning van Lale Gül