in

Q koorts al 95 doden in Nederland

Twee jaar geleden was er nog sprake van 74 sterfgevallen door Q-koorts.

Infecties vaatwanden en hartkleppen
Tijdens de Q-koortsuitbraak van 2007-2010 ontwikkelde een aantal besmette personen chronische Q-koorts, die ook later problemen kan opleveren. Vaatwanden en hartkleppen kunnen geïnfecteerd raken. Dat kan complicaties als hartfalen of een gescheurde grote lichaamsslagader met zich meebrengen.

In 2016 bleek dat er sinds het begin van de uitbraak 65 patiënten waren overleden aan chronische Q-koorts. Met de negen patiënten die overleden waren aan acute Q-koorts kwam het totale aantal overledenen toen dus op 74 uit, 21 minder dan nu.

Niet voorbij
“Veel mensen denken dat de Q-koorts nu wel voorbij is. Als je mij in 2010 had gevraagd of ik dacht dat er in 2018 nog mensen zouden overlijden aan Q-koorts, was mijn antwoord ‘nee’ geweest.

Maar er komen nog steeds chronische Q-koortspatiënten bij en er overlijden nog steeds mensen aan”, zegt internist-infectioloog Chantal Bleeker van het bij de database betrokken Radboudumc.

‘Dramatisch nieuws’
De Stichting Q-uestion doet opnieuw een ‘zeer dringend’ beroep op de regering om maatregelen te nemen. “Het nieuws is dramatisch en nauwelijks te bevatten. Het toont opnieuw aan dat de Q-koorts niet over is, zoals velen, ook artsen, politici en bestuurders beweren. Het toont ook aan dat de regering sinds 2005 geen grip heeft op dit dossier.”

De belangenclub wil onder meer screening van risicogroepen, een onafhankelijk onderzoek naar de afgelopen jaren en excuses en schadevergoeding voor de duizenden getroffenen.

Geiten en schapen
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren als melkgeiten en -schapen op mensen kan overgaan. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.

De gegevens van patiënten met chronische Q-koorts worden bijgehouden in de Nationale Chronische Q-koorts Database van het UMC Utrecht, het Radboudumc en het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bron: RTL

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Twitter verwijdert tienduizenden accounts die afraden om te stemmen

Huizen verzakken en scheuren door klimaatverandering