in ,

PVV wordt het hardst getroffen door ban van donaties buiten de EU

Nederlandse politieke partijen mogen geen financiering accepteren van bronnen buiten de EU, stemde het kabinet vrijdag in.

Een regeringscommissie had aanbevolen om buitenlandse financiering helemaal te verbieden, maar minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, zei eerder dat dit te ver ging, omdat veel Nederlandse partijen zusterorganisaties in Europa hebben.

Het doel van het verbod is onderdeel van de inspanningen om “ongewenste buitenlandse inmenging” in de Nederlandse politiek te bestrijden, zei Ollongren.

“Het is erg belangrijk voor een politieke partij om transparant te zijn over waar hun geld vandaan komt.” zei Ollongren, “Er was buitenlandse inmenging in zowel de Italiaanse als Franse verkiezingen en we moeten hier niet naïef over zijn in Nederland.”

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de PVV de belangrijkste ontvanger is van buitenlands geld. In de twee jaar, tot februari 2017 ontving de PVV een totaal van € 130.280,38 in vier betalingen van het David Horowitz Freedom Centre in Californië.

Staatssteun

De commissie beveelt ook aan de regels te wijzigen die staatssteun voor politieke partijen beperken tot die met minstens duizend betalende leden. De PVV, die maar één lid heeft (Wilders zelf), is hierdoor uitgesloten van staatssteun en is meer afhankelijk geworden van buitenlands geld.

“In plaats daarvan moeten partijen staatssteun krijgen op basis van het aantal parlementsleden en senatoren dat zij hebben.” aldus de commissie.

“Het kabinet heeft zich nog niet uitgesproken over deze aanbeveling en gaat eerst een ‘goede politieke discussie’ aan voordat hij een beslissing neemt.” zei Ollongren.

De drempel voor het declareren van geschenken uit Nederlandse bronnen blijft € 4.500.

©Nieuws On

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gasontploffing vernietigt flatgebouw in Den Haag

Duizenden protesteren tegen de ‘Gele Hesjes’ in Parijs