in

Prorail: Alle onbewaakte overwegen moeten verdwijnen

Topman Pier Eringa had eerder in deze krant aangekondigd niet meer te willen wachten op jarenlange besluitvorming en weerstand bij enkele omwonenden en te beginnen met opheffing om de veiligheid te verhogen.

Connexxion, de vervoerder van de Valleilijn, schaart zich achter het voornemen van ProRail. Die wil ook geen onbewaakte overwegen om machinisten te beschermen tegen dodelijke ongelukken met wegverkeer en voetgangers. „Deze week sluiten we ook de overweg in Scheemda af met een hek, totdat die beveiligd wordt”, aldus een woordvoerder.

Ook in Groningen maakt de spoorbeheerder haast. „We zijn samen met provincie, gemeenten en ministerie dichtbij een akkoord over de aanpak van vijftien overwegen. Het gaat nu hard. Alle openbare onbewaakte overwegen moeten verdwijnen.”

Het Nederlandse spoorwegnet telt ruim 2.350 overwegen, waarvan ruim 1.900 openbaar toegankelijk zijn voor alle weggebruikers. Het overgrote deel daarvan is beveiligd met bellen, lichtsignalen en spoorbomen. De ruim honderd Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) worden alleen aangegeven met Andreaskruis en schrikhekken. Daar moeten mensen zelf alert zijn op een naderende trein.

„Dat maakt deze overwegen, zeker als ze op makkelijk toegankelijk terrein liggen, levensgevaarlijk. Want het verkeer neemt toe en treinen rijden steeds frequenter en sneller. De NABO is niet meer van deze tijd. Vele liggen ook in een landelijke omgeving, waarin mensen niet bedacht zijn op plotseling naderende treinen. Er vallen jaarlijks gemiddeld twee doden, dagelijks vinden bijna-ongelukken plaats”, aldus Eringa.

Om aan die situatie een einde te maken wil hij alle publieke NABO’s zo snel mogelijk aanpakken. „Dat kan door deze overwegen op te heffen of te beveiligen. Als we een overweg opheffen, houden we altijd rekening met de lokale situatie. Als er een beveiligde overweg of ongelijkvloerse kruising in de buurt is, wordt verkeer hiernaar toe omgeleid.”

Op veel plekken gaat het volgens Eringa nu goed met gesprekken over onbewaakte overwegen. „We maken afspraken met lokale bestuurders, belangenorganisaties en rechthebbenden.”

ProRail wil de afzetting door het plaatsen van betonblokken inzetten op plekken waar de gesprekken al jaren lopen en in een impasse verkeren, terwijl er wel alternatieven binnen handbereik zijn. „Op die lokaties is het goed een breekijzer in te zetten om onveilige situaties proactief te laten verdwijnen”, aldus de zegsman.

Daarnaast wil ProRail het middel ook inzetten direct nadat er een overeenkomst is met belanghebbenden. „Dan sluiten we deze overweg direct af in voorbereiding op definitieve opheffing. Belangrijkste reden is dat we niet pas in actie willen komen als er weer een ongeval is gebeurd.”

Over de overweg aan de Mijlerweg in Lunteren is ProRail al jaren in gesprek met betrokken partijen, waaronder de gemeente en omwonenden. Er lag nog één persoon dwars. Iedereen is op de hoogte gebracht van de afsluiting. Er is een beveiligde overweg vlak in de buurt waar voetgangers, fietsers en auto’s gebruik van kunnen maken. ProRail gaat ook de onbewaakte overweg op de Zandkamp in Lunteren opheffen.

Bron: De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Bezuinigingen bij daklozenopvang

Binnenkort ook advertenties Whatsapp