in ,

Kan ik nog naar de supermarkt? : Wat moet sluiten en wat is er nog open?

Premier Mark Rutte zei gisterenavond dat Nederland de komende vijf weken in een strenge lockdown komt en dit heeft voor veel vragen gezorgd, Blijven de grenzen open? Mag je vliegen? Welke winkels zijn open? Zijn restaurants nog open voor afhaal of bezorging?

Dit zijn een paar van de meest voorkomende vragen en we hebben geprobeerd om alles zo duidelijk mogelijk te beantwoorden voor iedereen.

Reizen

Het officiële advies is om op zijn vroegst na half maart een reis te boeken en niet naar het buitenland te reizen, tenzij dit noodzakelijk is. Dat betekent, niet naar huis om kerst met de familie door te brengen, geen skivakantie en geen winterstop in de zon.

Grenzen en luchthavens zijn open, dus als je besluit om je niet aan het advies te houden en toch nog de grens te oversteken naar Duitsland of België, zou je ermee kunnen wegkomen, maar wij willen nog één keer herhalen dat deze regels er zijn voor een reden en dat het veiliger is om op het moment niet de grens over te steken.

Doe je het toch? Wordt er natuurlijk van je verwacht dat je 10 dagen in quarantaine moet bij terugkomst.

Wat is er nog open?

Zijn restaurants open voor afhaal? Is Gall & Gall open? Slagerijen / kaaswinkels? Zijn coffeeshops open? Is Gamma open? Is Primark een essentieel winkel? Is Action open? Zijn de sportscholen open?

De restaurants zijn geopend voor afhaalmaaltijden, zoals sinds 13 oktober. Coffeeshops mogen open blijven tot 20 uur, maar alleen voor afhaal.

Gamma, en andere doe-het-zelfzaken zijn gesloten, maar je kunt bestellingen ophalen.

Hema heeft zichzelf uitgeroepen tot de grootste bakkerij van Nederland en is open voor zaken, maar heeft gebieden waar kleding wordt verkocht afgezet, dus je kan niet naar binnen voor een panty of onderbroeken.

Winkels zoals Primark of Action zijn voor mensen essentieel, en een andere groep mensen vinden seksshops weer essentieel, maar het kabinet is het hier niet mee eens en moet alles sluiten tot 19 januari.

Slagerijen en kaaswinkels mogen open blijven, zoals elke plaats die eten verkoopt. Wijn- en sterke drankwinkels zijn ook open omdat ze deel uitmaken van de voedingsindustrie.

Sportscholen, sauna’s en zwembaden zijn sinds vandaag ook allemaal gesloten tot 19 januari dus dat wordt weer hardlopen of sit-ups in de woonkamer.

Één van de meest voorkomende vragen was, zijn PostNL-punten nog open? Kan ik nog pakketten verzenden?

Ja, afhaalpunten voor pakketten zijn nog open, en als er buiten een PostNL-bord staat, kun je ook pakketten bij hen verzenden. Gebruik de website van PostNL om het adres te printen en de kosten vooruit te betalen. Dit bespaart tijd en heeft geen noemenswaardige impact op de inkomsten van de afleverpunten.

Scholen en Kinderdagverblijven

Buitenschoolse clubs, kinderdagverblijven en scholen staan open voor de kinderen van essentiële werknemers, eigenlijk iedereen die betrokken is bij de gezondheidszorg, de hulpdiensten, het onderwijs, nutsbedrijven en afvalbedrijven, de hele voedselketen, openbare dienstverlening en ondersteunende diensten zoals IT en schoonmaak. We kunnen eigenlijk niet met zekerheid zeggen wie niet essentieel is.

Wat betreft kinderopvang aan huis, wordt u sterk aangeraden om niet meer dan twee bezoekers binnen 24 uur toe te laten, dus ja, daar valt de nanny en de babysitter ook onder.

En mag je achtjarige een feestje houden met andere achtjarigen. Ja, want er zijn geen limieten voor bezoekers onder de 13 jaar. Maar je zult hun ouders buiten moeten houden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Inkomen van Nederlandse vrouwen halveert na de geboorte van eerste kind

Positieve coronatesten blijven stijgen