in

Politiek beschuldigd elkaar voor rellen gisteren

Politici over de hele linie hebben de rellen in verschillende Nederlandse steden en gemeenten op de tweede avond van de nationale avondklok veroordeeld – en elkaar ervan beschuldigd het geweld aan te wakkeren.

In één van de eerste reacties legde GroenLinks-leider, Jesse Klaver, de schuld bij de extreemrechtse partijen PVV en Forum voor Democratie. “Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum roepen dat de NOS fake news is. Stop met dat verkondigen, het is niet onschuldig om de NOS ‘nepnieuws’ te noemen, het is levensgevaarlijk”, schrijft Klaver op Twitter.

Klaver verwees naar een incident waarbij een bewaker in het gezicht werd gespoten met een bijtende chemische stof, terwijl hij probeerde een NOS-cameraploeg te beschermen tijdens het filmen van een menigte die een coronavirus-testfaciliteit in Urk aan het platbranden was.

Zijn tweet lokte een nukkige reactie uit van PVV-leider Geert Wilders, die een video plaatste van gewelddadige scènes in de Haagse Schilderswijk met als onderschrift, “Dat zijn jullie supporters, Jesse. Doe iets!”

Wilders had eerder via Twitter opgeroepen om het geweld te stoppen in Amsterdam, Eindhoven en Urk. De lokale vestiging van de PVV op Urk was sterk bekritiseerd vanwege een tweet die zaterdag werd gepost, waarin zij beloofde “er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de avondklok niet wordt gehandhaafd op Urk.”

Forum voor Democratie kreeg ook kritiek vanwege een tweet waarin het beloofde “zich te blijven verzetten” tegen de “onaanvaardbare beperking van onze vrijheid”, op wat ze noemden “de tweede avond waarop premier Mark Rutte Nederland heeft opgesloten.”

Ondanks de fysieke aanvallen op journalisten in het weekend, reageerde Forum op de kritiek door het “weer een partij nepnieuws van de NOS” te noemen. “Het spreekt voor zich dat de FVD het gebruik van geweld bij protesten veroordeelt”, aldus een volgende tweet.

De nummer twee van partij DENK richt zich op de premier zelf, “Heeft de @MinPres al afstand genomen van rellende lieden in #Urk, #Amsterdam en #Eindhoven? Heeft hij hen al uitgemaakt voor tuig van de richel? Heeft hij die lui die journalisten aanvallen al duidelijk gemaakt dat als je het hier niet bevalt, dat je kan oppleuren? #durftevragen”, schrijft hij op Twitter.

Enkele politici kozen voor de alternatieve route om zich op het geweld zelf te concentreren. “De avondklok negeren, een testfaciliteit in brand steken, een bewaker aanvallen en het de pers onmogelijk maken haar werk te doen. De verantwoordelijken moeten worden gepakt en gestraft”, aldus PvdA-leider, Lilianne Ploumen.

Klaas Dijkhoff, de leider van het team van parlementsleden van regeringspartij VVD, die niet op zoek is naar herverkiezing, is wat grover in zijn taalgebruik, “Aan de trieste rellen-klootzakken: wtf is jullie probleem?!?”

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, beschreef de scènes als ‘schokkend’ en zei dat de politie gelijk zou hebben gehad als ze voor een hardere aanpak hadden gekozen. “Dit heeft niets te maken met demonstraties tegen maatregelen tegen het coronavirus”, zei hij. “Dit is ronduit crimineel gedrag, mensen die opzettelijk de politie, ME-eenheden, journalisten en andere ondersteunende diensten aanvallen.”

Tot slot heeft de VVD zelf ook een Tweet geplaatst vandaag, “Onacceptabel en ontoelaatbaar. Deze rellen hebben niets meer met demonstreren te maken.De relschoppers moeten snel worden gestraft.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rellen in Eindhoven escaleren tussen ME en relschoppers

Rutte noemt de rellen ‘onaanvaardbaar’ maar sluit het inschakelen van het leger uit