in

Politie let vanuit bus op mobiel achter stuur

De politie Oost-Nederland rijdt vandaag en morgen rond in de touringcar. Het voelt net een gezellige uitje voor een citytrip maar dat is het zeker niet. Het doel van deze ochtend trip is, vrachtwagenchauffeurs en automobilisten betrappen die hun smartphone gebruiken achter het stuur.

De spotters die aan beide kanten van de bus zitten houden alles nauwkeurig in de gaten en zijn maar op zoek naar één ding, chauffeurs die een telefoon in hun handen hebben, terwijl ze rijden. Als er iemand wordt gespot met een telefoon wordt de kenteken meteen doorgegeven aan een volgauto en ook wordt doorgegeven of de bestuurder met zijn linker- of rechterhand met de telefoon bezig was.

Vervolgens wordt de bestuurder door de volgauto aan de kant gezet en krijgt hij/zij een boete van 230 euro + 9 euro administratiekosten. Projectleider Raimonde Elsendoorn zegt, “Doordat je in een bus hoger zit, kunnen ook vrachtwagenchauffeurs betrapt worden.Zij denken misschien dat we ze niet zien, maar dat is dus niet zo.”

Het duurt niet lang voordat het raak is. Vijf minuten nadat ze onderweg zijn is de eerste bestuurder al aan de kant gezet. Er zijn vandaag 18 volgauto’s ingezet en dit zijn natuurlijk onopvallende auto’s. Met een druk op de knop kunnen de agenten een bordje omhoog laten komen, waarop staat: politie, volgen.

De agenten weten al dat het niet lang duurt voordat alle volgauto’s tegelijk boetes aan het uitdelen zullen zijn. Mensen proberen op te letten op politieauto’s, maar een touringcar met spottende agenten zullen ze niet zien aankomen.

Dit is niet de eerste keer dat de politie zo een actie onderneemt. De vorige keer duurde de actie drie dagen en heeft de politie maar liefst 700 boetes uitgedeeld. Zo zegt Elsdoorn dat ze iedere keer wel weer schrikken van de aantal mensen die zo onvoorzichtig bezig zijn, “We weten dat veel mensen met hun telefoon bezig zijn, maar we schrikken iedere keer toch weer van de aantallen.”

Ook is zij van mening dat er een andere strafsysteem moet komen, “Er zou een soort puntensysteem moeten komen, zodat de boete hoger wordt als mensen vaker betrapt worden. We hebben bij zo’n bus controle een bestuurder gehad die twee keer binnen een half uur de fout in ging.”

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Na bijna veertig jaar weer Iraanse vrouwen bij wedstrijd nationale ploeg

‘ABN AMRO en RABOBANK betrokken bij miljardenroof van Europese belastingdiensten’