in

‘Pin only’ bij gemeenten mag niet van ECB

Burgers moeten volgens de ECB aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder hiervoor bijzondere redenen aan te voeren. De Europese bank stuurde de VNG een brief hierover via De Nederlandsche Bank (DNB). ‘Het verstrekken van documenten als paspoorten en rijbewijzen is voor burgers essentiële dienstverlening van de gemeente die alleen daar wordt verstrekt. Een pin only-beleid leidt tot de uitsluiting van burgers,’ schrijft de ECB onder meer.

Kritiek
Het beleid van steeds meer gemeenten om aan de balie alleen nog pinbetalingen te accepteren, kreeg eerder al kritiek van de Nationale ombudsman en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister wil nadrukkelijk uitzonderingen voor groepen die ‘niet in staat zijn’ om met pin te betalen.

Pin only
Volgens de VNG bieden gemeenten die nu een pin only-beleid hanteren al veel oplossingen voor burgers die niet kunnen of willen pinnen. De vereniging benadrukt dat het aan gemeenten zelf is hoe zij het beleid rondom betalingen aan de balie vormgeven. Belangrijk is daarbij om als gemeente helder te communiceren over het gekozen beleid zodat inwoners weten hoe zij kunnen betalen.

Maatwerk
In een ledenbrief die samen met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken is opgesteld, vraagt de VNG wel aandacht voor het Europeesrechtelijke aspect bij de invulling van een pin only-beleid. ‘Wij vinden maatwerk voor degenen die contant willen betalen belangrijk. Gemeenten kunnen inwoners stimuleren te betalen per pin. Maar inwoners die dat niet willen of kunnen betalen, moeten contant kunnen betalen,’ aldus de VNG.

Bron: Gemeente.nu

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

SGP in verweer tegen moskeeles: Laat kind niet buigen voor Allah

D66: ‘Universiteiten moeten geld laten rollen’