in

Piek in Legionella besmettingen in Nederland

Jasper Bunskoek, van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft de cijfers geanalyseerd en zegt dat het vooral gaat om juli, “Die maand zijn 95 mensen in het ziekenhuis opgenomen met legionella. Negentien van hen kwamen terecht op de intensive care en vier zijn zelfs overleden.”

Dit is een flinke stijging in vergelijking met afgelopen jaren, maar ook met besmetting en sterftecijfers van het coronavirus, op datzelfde maand, “Om een idee te geven, het aantal mensen dat in juli met een legionellabesmetting in het ziekenhuis terechtkwam, is hoger dan het aantal mensen dat in dezelfde maand met corona in het ziekenhuis belandde.” aldus Bunskoek aan RTL Nieuws.

Esther Huygen, voorzitter van de Stichting Veteranenziekte, vind dat erg ‘verontrustend’, “Dit is een slopende ziekte die levens kost en levens verandert. Mensen die het overkomt, houden vaak nog lang klachten.”

Hoe krijg je Legionelle (of veteranenziekte) ?

Besmetting met de legionellabacterie gebeurt via de longen. De infectie wordt mogelijk overgebracht door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (nevel). Verneveling van water gebeurt bij huishoudelijk gebruik van leidingwater (zoals douchen), maar ook in bubbelbaden en bij sommige vormen van luchtbehandeling (airconditioning). De bacterie kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Ook huisdieren kunnen niet besmet raken. Het drinken van water vormt geen risico. De bacterie vermenigvuldigt zich in stagnerende waterleidingen, vooral bij wat hogere temperaturen.

Een beruchte bron van besmetting zijn douches in hotels in vakantielanden, waar de kraan soms (als de kamer een poos leegstaat) een aantal dagen niet loopt en de gasten dan na een lange reis meteen onder de douche springen. De bacteriën hebben zich ruim vermenigvuldigd en worden door de eerste bader ingeademd. Een belangrijk preventief advies is de kraan met ingehouden adem aan te zetten, de doucheruimte te verlaten en een paar minuten later pas te douchen.

Hotels waar meer dan 1 persoon met een gediagnosticeerde en gemelde legionella-infectie hebben verbleven, worden tegenwoordig door het Ministerie van Volksgezondheid op een zwarte lijst gepubliceerd. De toeristenindustrie van dergelijke oorden werkt dit vaak tegen. De kolonisatie van waterleidingen door de bacterie is eenvoudig tegen te gaan door ervoor te zorgen dat er geregeld water doorheen stroomt van meer dan 65 graden Celsius; bij temperaturen van meer dan 60 graden wordt de bacterie gedood. Dit is echter wel zo heet dat er weer moet worden gewaakt voor brandwonden bij gebruikers van warm water.

Bron : Wikipedia

Zware rokers, alcoholisten en ouderen lopen verhoogd risico, maar ook mensen die een transplantatie hebben ondergaan of chronisch zieken met suikerziekte, astma, chronisch hartfalen, chronisch nierfalen, cirrose, moeten voorzichtiger zijn.

Kanker- en leukemiepatiënten, en/of mensen met een hiv-infectie hebben al een zwakkere immuunsysteem, en zitten daardoor ook in de risicogroep.

Kinderen en zwangere vrouwen hoeven zich weer geen zorgen te maken en lopen geen verhoogd risico.

Waarom een stijging in besmettingen ?

De reden is niet duidelijk. Een bron voor besmettingen wordt zelden gevonden, en daarom is het ook niet duidelijk waarom we nou met zo een stijging te maken hebben, maar het licht ‘zeker’ niet aan het coronavirus, “We zien tot nu toe geen aanwijzingen dat de lockdown en de leegstaande gebouwen daarin een rol hebben gespeeld.” aldus legionella-expert van het RIVM, Petra Brandsema.

Volgens het RIVM kan de piek liggen aan veranderingen in het weer, “Dit is niet wat we willen zien, dat meer mensen ziek worden door legionella. We hebben meer onderzoek nodig om te weten wat de bronnen zijn die belangrijk zijn bij de verspreiding bij dat regenachtige weer.”

©NieuwsOn
Foto : Wikipedia

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Reizen voor werk naar een ‘oranje’ of ‘rood’ land? Regels worden versoepeld

Teststraat Schiphol sluit deuren