in

Persconferentie Mark Rutte en Hugo de Jonge : Verlenging van coronamaatregelen?

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zullen vanavond weer een persconferentie houden om de laatste stappen te schetsen in de strategie van de regering om het coronavirus onder controle te krijgen.

De persconferentie komt te midden van berichten dat de meer besmettelijke mutatie van het virus dat voor het eerst in Groot-Brittannië werd geïdentificeerd, nu goed is voor de helft van alle coronagevallen in Nederland, hoewel dit cijfer is gebaseerd op schattingen en niet op laboratoriumonderzoek.

Ministers hebben al bevestigd dat basisscholen en kinderdagverblijven vanaf aanstaande maandag weer open mogen gaan, en volgens sommige media zoals het NRC kan de avondklok ook worden opgeheven vanaf de vroege ochtend van 10 februari.

Ook niet-essentiële winkels mogen hun deuren openen voor het ophalen van bestellingen, maar bronnen melden dat restaurants en musea tot begin maart gesloten blijven.

De hoofden van de regionale veiligheidsraad hebben al gewaarschuwd dat het kabinet een duidelijke beslissing moet nemen over het, al dan niet verlengen van de avondklok, die 10 dagen geleden begon en aanleiding gaf tot enkele dagen van rellen.

“Je kunt de avondklok niet stopzetten en een paar weken later weer terugbrengen”, aldus hoofd van de veiligheidsraad, Hubert Bruls, tegen verslaggevers, na een ontmoeting met De Jonge en minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, op maandag.

Ook gezondheidsadviseurs in het Outbreak Management Team hebben gewaarschuwd dat de huidige situatie in Nederland “zeer zorgwekkend” blijft, en een aantal OMT-leden zijn van mening dat het nog te vroeg is om de regels te versoepelen.

Andere experts, die geen deel uitmaken van het officiële panel, zijn het daar ook mee eens. “Ik vind het te vroeg”, aldus de Utrechtse epidemioloog, Patricia Bruijning.

“De gemuteerde variant is besmettelijker en gezien de moeilijkheid om de verspreiding van de ‘oude’ versie van het virus onder controle te krijgen, zou dit niet worden geholpen door de regels nu te versoepelen”, voegt zij toe.

“We bevinden ons midden in een periode van onzekerheid en alle landen om ons heen bevinden zich in dezelfde positie”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Wordt het te koud in Nederland?

Gemeente Amsterdam koopt sociale woningen om deze in publieke sector te houden