in

Paus erkent misbruik van nonnen, inclusief seksuele slavernij

Faith Church Cross Religion Christianity Priest

Paus Franciscus heeft toegegeven dat geestelijken seksueel misbruik hebben gemaakt van nonnen en zelfs in sommige gevallen werden ze als seksslavinnen gehouden.

Hij zei dat in dat geval zijn voorganger, paus Benedictus, gedwongen was om een hele congregatie van nonnen af te sluiten, die door priesters waren misbruikt.

Men denkt dat het de eerste keer is dat paus Franciscus het seksueel misbruik van nonnen door de geestelijkheid heeft erkend.

Hij zei dat de kerk probeerde het probleem aan te pakken, maar hij gaf ook toe dat het “nog steeds aan de gang is”.

Seksueel misbruik en de Katholieke kerk

Paus Francis maakte de uitspraken op dinsdag aan verslaggevers tijdens een historische tour door het Midden-Oosten.

Hij gaf toe dat priesters en bisschoppen misbruik hadden gemaakt van nonnen, maar zei dat de kerk zich bewust was van het probleem en ‘eraan werkte’.

“Het is een pad dat we hebben gevolgd.” zei hij.

“Paus Benedictus had de moed om een vrouwelijke congregatie te ontbinden die op een bepaald niveau was, omdat slavernij daar was binnengedrongen, slavernij, dat zelfs zover ging tot het punt van seksuele slavernij, van de kant van geestelijken of de stichter.”

Alessandro Gisotti van de persdienst van het Vaticaan vertelde later aan CBS News dat de order in kwestie in Frankrijk was gebaseerd.

Paus Franciscus zei dat seksueel misbruik van nonnen een voortdurend probleem was, maar gebeurde grotendeels in “bepaalde gemeenten, voornamelijk op nieuwe locaties.”

In november vorig jaar stelde de wereldwijde organisatie voor nonnen van de katholieke kerk de “cultuur van stilte en geheimhouding” aan de kaak die hen belette zich uit te spreken.

Enkele dagen geleden veroordeelde het vrouwenblad van het Vaticaan, Women Church World, het misbruik en zei dat nonnen in sommige gevallen werden gedwongen door de priesters hun kinderen te aborteren, iets wat het katholicisme verbiedt.

Het magazine zei dat de #MeToo-beweging betekende dat er meer vrouwen naar voren kwamen met hun verhalen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Grootste hotel van de Benelux krijgt grootste vliegtuig in haar tuin

Politie pakt verdachte op van liquidatie in Rotterdam