in ,

Particuliere beleggers kopen meer woningen in

Particuliere investeerders hebben vorig jaar ruim een derde van de woningen die te koop kwamen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht ingekocht, zo blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa.

In totaal zijn 700 duizend van de acht miljoen woningen in Nederland, in eigendom van particuliere beleggers, die deze verhuren. De investeerders variëren van particulieren met een paar woningen als pensioenfonds tot grote binnen- en buitenlandse investeerders met duizenden woningen.

Vooral in het laatste kwartaal van het jaar waren particuliere beleggers actief, vooruitlopend op de verhoging van de overdrachtsbelasting van twee procent naar acht procent, constateerde Kassa.

In de laatste drie maanden van 2020 kochten particuliere investeerders 2500 huizen in Den Haag, meer dan de helft daarvan op de markt. In Rotterdam waren ze verantwoordelijk voor 45 procent van de omzet, in Utrecht 40 procent, en in Amsterdam was dat 35 procent.

De overheid heeft begin dit jaar de overdrachtsbelasting voor investeerders verhoogd en voor starters onder de 35 jaar naar nul verlaagd om jongvolwassenen een voet op de woningladder te helpen krijgen.

Maar experts waarschuwden destijds dat de verhuizing waarschijnlijk zou leiden tot hogere huurprijzen in de particuliere sector.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Nederland een tekort van 330 duizend woningen, maar vorige maand zei een consortium van investeerders, ontwikkelaars en woningcorporaties, dat er een miljoen nieuwe woningen nodig zouden zijn om aan de vraag te voldoen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DENK in Eindhoven : Een dag met Tunahan Kuzu

Brandstichting op Islamitische privéschool in Zweden