in

Overstromingen in China : meer dan 100.000 geëvacueerd

Meer dan 100 duizend mensen zijn geëvacueerd uit gebieden aan de bovenloop van de Chinese Yangtze-rivier, omdat overstromingen een 1200 jaar oud werelderfgoed bedreigen.

Personeel, politie en vrijwilligers gebruiken zandzakken om de 71 meter hoge Leshan Giant Buddha, een UNESCO-werelderfgoed in de zuidwestelijke provincie Sichuan, te beschermen, ‘voor het eerst sinds 1949 is er modderig water over zijn tenen gestegen’, meldt de staatsomroep CCTV.

Sichuan, gelegen langs de Yangtze, verhoogde dinsdag zijn noodhulp tot het maximale niveau om het hoofd te bieden aan een nieuwe ronde van stortregens.

De Yangtze Water Resources Commission, de overheidsinstantie die toezicht houdt op de rivier, heeft dinsdag laat een rood alarm afgekondigd en zei dat het water bij sommige meetstations naar verwachting de “gegarandeerde” hoogwaterbeschermingsniveaus met meer dan vijf meter zou overschrijden.

Het Three Gorges-project, een enorme waterkrachtcentrale die gedeeltelijk is ontworpen om overstromingen op de Yangtze te temmen, zal naar verwachting woensdag de waterinstroom zien stijgen tot 74 duizend kubieke meter per seconde, het hoogste sinds de bouw, zo zei het ministerie van Watervoorraden.

Het project beperkt de hoeveelheid stroomafwaarts stromend water door het op te slaan in het reservoir, dat al meer dan een maand minstens 10 meter hoger is dan het officiële waarschuwingsniveau.

De faciliteit werd dinsdag gedwongen de waterafvoer te verhogen om “de overstromingsdruk te verminderen”, aldus het ministerie.

De autoriteiten hebben heel veel moeite gedaan om aan te tonen dat de waterval van gigantische dammen en reservoirs die langs de bovenloop van de Yangtze zijn gebouwd, de regio hebben beschermd tegen de ergste overstromingen dit jaar. Maar critici is hiwr niet zo zeker van en zeggen dat ze de zaken misschien nog erger laten klinken dan dat ze daadwerkelijk zijn.

©NieuwsOn
Foto : Wikimedia Commons

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Covid-19 antilichamen gevonden in moedermelk

Geen compensatie in korte termijn voor door Belastingdienst gedupeerde ouders