in

Overheid steunpakketten voor bedrijven, deel drie

Insiders van het kabinet vertellen de kranten dat de drempel voor het ontvangen van hulp, bij het betalen van lonen, zal stijgen van minimaal 20 procent omzetdaling naar 30 procent. Tegelijkertijd suggereren de bronnen dat bedrijven slechts 60 procent tot 80 procent van het loon van de staat mogen claimen, vergeleken met 90 procent in de huidige NOW-regeling.

De kranten schrijven echter dat het derde ondersteuningspakket naar verwachting langer zal meegaan dan de vorige twee, die respectievelijk drie en vier maanden duurden. Ministers, vakbonden en werkgevers steunen een regeling die tot komende zomer loopt, meldt de Telegraaf.

“Er komt een strengere indeling”, vertelt een bron tegen de krant, “Maar je kunt niet alle bedrijven redden.”

Een andere bron zegt, “De loonondersteuning die NOW biedt, is niet voor iedereen weggelegd, alleen voor sectoren die er echt onder de coronacrisis lijden. Het accent van het kabinet ligt op het verschuiven van banen beschermen, naar bedrijven beschermen.”

Het AD suggereert ook dat de Tozo-regeling voor freelancers, die vanwege het coronavirus minder verdienen dan het uitkeringsminimum, in een of andere vorm zal worden uitgebreid, evenals de TVL-subsidies, waarmee bedrijven aanspraak kunnen maken op hulp bij het betalen van vaste kosten.

Minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, en Minister van Economische Zaken, Erik Wiebes, zullen woensdag met vakbonden en werkgevers spreken over de derde steunronde. En de kwestie zal ook een centrale rol spelen in de lopende discussies over de uitgavenplannen van volgend jaar.

Iedereen die bij de besprekingen betrokken is, is zich er terdege van bewust dat het verminderen van de omvang van de overheidssteun zal leiden tot ontslagen. Tegelijkertijd wordt er nog geworsteld met ideeën om ervoor te zorgen dat mensen snel geholpen worden aan een nieuwe baan, vertelt een andere bron aan de Telegraaf.

De eerste twee overheidspakketten hebben de schatkist respectievelijk 20 miljard euro en 13 miljard euro gekost.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Steeds meer Nederlanders komen terug van vakantie met het coronavirus

Nederland en België bevestigen herbesmetting Covid-19