in

OV-bedrijven zullen diensten verminderen omdat meer mensen thuis blijven

Openbaarvervoerbedrijven plannen volgend jaar forse bezuinigingen op hun diensten, omdat het coronavirus de winst verlaagt en passagiers thuis houdt.

Veel diensten hebben te maken met frequentieverlagingen en sommige nachtdiensten zullen helemaal stoppen, aldus voorloper in OV, Dova.

Dit jaar alleen al zijn OV-bedrijven 500 miljoen euro kwijtgeraakt en de overheidscompensatie dekt niet alle verliezen, zegt Dova. Transdev, dat bussen in Zeeland en Noord-Holland exploiteert, zal volgend jaar de diensten met zeven procent verminderen en ook Arriva, Qbuzz en EBS zullen diensten verminderen.

Ook de Amsterdamse stadstram GVB, die nog steeds staatseigendom is, plant bezuinigingen.

Pier Eringa, hoofd van Transdev Nederland (Connexxion), zei dat wijzigingen in de dienstregeling op de lange termijn niet voldoende zullen zijn, aangezien er meer moet worden geïnvesteerd in elektrische bussen. “We hebben honderden miljoenen euro’s nodig”, zei hij tegen RTL Nieuws.

De problemen hebben er ook toe geleid dat ambtenaren een aantal aanbestedingsprocedures voor het openbaar vervoer hebben stopgezet.

“Het coronavirus heeft duidelijk gemaakt hoe ongezond de sector is”, zei Eringa. “Wij, Arriva, Keolis en EBS, zijn allemaal gek geworden bij het proberen concessies te winnen, waarvan er maar een paar optimistisch winstgevend kunnen worden genoemd.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Duitsland verlengt COVID-19 beperkingen tot 20 december

Jaap van Dissel : Vier Kerst in een kleine groep