in

Oranje houdt Turkije in ‘oranje’ lijst maar waar is dat op gebaseerd?

Buiten houd je anderhalve meter afstand en in het OV draag je een mondkapje maar je mag in Nederland wel afspreken via dating-app, Tinder en naar de hoeren en daarna thuis of op je werk mensen besmetten. Hoe krom is dat?!

Corendon wordt door Rutte op zijn vingers getikt want “onverantwoord en onverstandig” omdat ze de vluchten naar Turkije willen oppakken, maar de KLM vliegt gewoon wereldwijd en ook vanaf Düsseldorf kun je gewoon naar Turkije vliegen. (https://www.telegraaf.nl/financieel/116611179/corendon-zwartgemaakt-door-premier-rutte) Op het vliegveld in Turkije kun je je voor vertrek terug naar Nederland voor honderdtwintig Turkse lira (circa zestien euro) laten testen. Ben je coronavrij dan ontvang je een certificaat waarop staat vermeld dat je getest en coronavrij bent. Ben je besmet dat wordt je direct opgenomen of in quarantaine geplaatst in Turkije. Ze laten je dan niet terug vliegen. Standaard wordt iedereen getemperatuurd op de vliegvelden.

Het fabeltje dat, ziektekostenverzekeraars in Nederland de ziektekosten niet dekken mocht je corona besmet zijn in Turkije, kan ik ook deels de wereld uit helpen. Zowel Menzis als het Zilveren Kruis dekken de ziektekosten gewoon. Heb je een andere verzekeraar mail ze dan even. Er is ook nog de mogelijkheid bij aankomst in Turkije een coronaverzekering af te sluiten voor nog geen vijfentwintig euro.

Je mag niet naar het Turkse gedeelte van Cyprus want dat staat op oranje dus onveilig maar je mag wel naar het Europese gedeelte. Dat staat op geel en is dus, net als, onder andere, China en Rwanda, veilig verklaard.

Toon Beemsterboer van het NRC schreef een stuk over 200.000 corona besmettingen in Turkije. Als aanvulling vergat hij te vermelden dat er circa vijfduizend mensen die overleden zijn (minder dan in Nederland) en Turkije meer dan tachtig miljoen inwoners heeft.

Dezelfde Beemsterboer schreef een stuk over twee studenten die zelfmoord zouden hebben gepleegd in verband met examenstress in Turkije. Hij vergat de zelfmoorden onder jongeren in Nederland. Onder de 10- tot 15-jarigen waren er in 2018 vijf zelfdodingen (vier jongens en een meisje), onder de 15- tot 20-jarigen 46 zelfdodingen (26 jongens en 20 meisjes) en onder jongeren van 20 – 25 jaar 99 zelfdodingen (67 jongens en 32 meisjes). (Bron: NJI)

Ik voel plaatsvervangende schaamte, teleurstelling en woede als ik deze stukken uit de Nederlandse media lees. En niet alleen het NRC maar ook de Telegraaf en het AD doen daaraan mee. Zo kopten beiden kranten over de prijs van een broodje Kebab in Bodrum (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1976773060/turkse-badplaats-bodrum-haalt-coronaschade-in-48-euro-voor-kebab) Dit betreft een restaurant voor de jetset en de rijken. Net zoals je in Amsterdam Centrum voor een flesje water van 15 cent drie euro betaald.

Alle Turkijehaters hebben hun mond vol over Erdogan die wil ingrijpen op social media maar mijn eigen facebook werd recent gecensureerd omdat ik een kritisch stuk schreef over Mark Rutte. Duitsland heeft trouwens hetzelfde gezegd over social media als Turkije maar daar hoor je niemand over. Overigens gebeurt dat niet. Het is een manier om aan te geven “tot hier en niet verder” en er is altijd nog VPN. Waar het Merkel en Erdogan over gaat en wat ze willen duidelijk maken is dat er stelling genomen moet worden over normen, waarden, fatsoen en omgangsregels. En het werkt.

Helaas grijpt de Nederlandse media deze berichten aan om Turkije nog verder de grond in te trappen, want in Nederland mag alles onder het mom persvrijheid en vrijheid van meningsuiting maar daar schreef ik vorige keer al over.
De komende weken ga ik inhoudelijk schrijven over hoe het is om te leven in Turkije.

Fijn weekend.
Yvonne

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal toeristen in Nederland ziet een daling dit jaar

Toch niet naar Turkije met Corendon