in , , ,

Oproep tot het staken van Chinese producties

Burhan Carlak, documetaire regisseur voor Nederlandse radio en TV, heeft de ANWB in een open brief opgeroepen om te stoppen met het handelen in producten die worden geproduceerd in China.

“Ik zou namelijk graag willen dat de ANWB iets meer Maatschappelijk Verantwoord Onderneming toepast door veel meer en beter aandacht te schenken aan de fair trade mentaliteit.” aldus Carlak in zijn brief, waarin hij vertelt dat hij de afgelopen tijd gefrustreerd raakt wanneer hij een ANWB winkel binnen loopt.

“De laatste keer dat ik bij u in de ANWB zaak was, kwam ik er achter dat bijna alle kleren, schoenen en andere goederen uit uw assortiment uit China afkomstig zijn. China, het land waar nu meer dan 3 miljoen mensen in concentratiekampen zitten, zonder enige rechtsorde systematisch massaal gemarteld en vermoord worden.”

Carlak vergelijkt de Chinese onderdrukking van hun mensen met Nazi praktijken en roept de ANWB op om Chinese producten per direct af te weren.

Hierbij het volledige brief dat Burhan Carlak heeft geschreven,

Geachte mevrouw Marga de Jager (directeur Merk en Leden statutair bestuurder ANWB),
Geachte heer Frits van Bruggen, algemeen directeur,
Mijn naam is Burhan Carlak. Woonachtig in Hengelo en al jaren trouw lid van de ANWB (zelfs in het bezit van een gouden pas)
Ik heb de ANWB altijd een als een bijzondere organisatie gezien. Dat is niet alleen maar vanwege de geboden wegenhulp maar ook vanwege de prachtige winkels met hun aanbod voor de leden, waar je uitgenodigd wordt om meer de natuur in te gaan, waar aandacht gevraagd wordt voor mindfulness en wellness en waar je gestimuleerd wordt om op reis te gaan en andere culturen te leren kennen.
Deze motiverende redenen zijn essentieel voor de huidige eenzame mens. Immers: wanneer wij niet bij de natuur zijn, vrede sluiten met ons zelf, op reis gaan (begint vaak met innerlijke reis) en open staan voor de andere cultuur, daar begint de eenzaamheid en vervreemding. Op een meso- en macro niveau is dat een wrijving en potentiële confrontatie.
De missie om de actieve ANWB-leden indirect deze levenswijze en bijbehorende boodschap over brengen zodat er meer verstandhouding is, brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee.
Je zou als metafoor bijna kunnen zeggen dat mensen van de ANWB de nodige inspiratie en spirituele bagage meekrijgen, zoals men dat ook krijgt bij een gebedshuis. Hierbij ontbreekt er niets aan de commerciële marketingstrategie.
Desalniettemin moet ik helaas mededelen dat ik op dit moment toch te maken heb met een grote frustratie. Ik zou namelijk graag willen dat de ANWB iets meer Maatschappelijk Verantwoord Onderneming toepast door veel meer en beter aandacht te schenken aan de fair trade mentaliteit.
Ik leg u graag uit waarom ik dat vind:
De laatste keer dat ik bij u in de ANWB zaak was, kwam ik er achter dat bijna alle kleren, schoenen en andere goederen uit uw assortiment uit China afkomstig zijn. China, het land waar nu meer dan 3 miljoen mensen in concentratiekampen zitten, zonder enige rechtsorde systematisch massaal gemarteld en vermoord worden. Het is haast te vergelijken met de Nazi praktijken.
Er zijn talloze internationale rapporten en berichtgevingen beschikbaar over deze mensenrechten schendingen. Oeigoerse vrouwen die niet gedwongen in de vernietigende concentratiekampen zitten, worden gedwongen met een Chinese man te gaan trouwen !
Ze mogen daarbij hun godsdienst (islam) op geen enkele wijze in de praktijk brengen en hun etnische identiteit behouden.
Als u deze leveranciers beter wil leren kennen, ben ik graag bereid om hierover een presentatie te verzorgen.
Gezien de missie en visie van ANWB heeft u daarom mijn inziens de verantwoordelijkheid en misschien wel de verplichting actie te ondernemen en de Chinese autoriteiten te waarschuwen voor deze mensenrechtenschendingen.
Wellicht kunt u in uw magazine ‘de Kampioen’ in een aparte artikel aandacht geven aan het feit waarom China voor de gehele (op papier) autonome Xinjiang land geen buitenlandse bezoekers toelaat.
In afwachting van de voor uw organisatie passende verantwoording en acties,
Burhan Carlak

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Max (23) vermist sinds zaterdag

De uitspraak van de rechter laat de nabestaande van Hümeyra in tranen