in

Oproep tot gebed in Nederland als moreel steun tijdens de Coronacrisis

Nadat honderden moskeeën in Nederland hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, is er nou een open gebedsleespraktijk gestart, waarbij één keer per dag op vrijdag de oproep tot gebed (ezan) te horen is via luidsprekers, als moreel steun voor de moslimgemeenschap.

Een bericht op perspektif.eu meldt dat er na sluiting van moskeeën in heel Europa een initiatief is gestart voor een openlijk oproep tot gebed (ezan) via luidsprekers op vrijdag. Ook Nederland is één van de landen die meedoet aan deze initiatief met Rotterdam als voorloper.

Deze initiatief voor een openlijk oproep tot gebed op vrijdag, komt nadat afgelopen woensdag kerkklokken in heel Nederland tussen 19:00 en 19:15, een kwartier lang bleven luiden na een oproep van de Raad van Kerken om “een boodschap van hoop en troost” te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Raad van Kerken hoopt dat met deze ‘klokken van hoop en troost’, kerken mensen met elkaar kunnen verbinden.

Kenan Aslan, hoofd van bedrijfscommunicatie, Islamitische Gemeenschap Milli Görüs afdeling in Zuid-Holland, zegt in een gesprek met perspektif dat ze meteen actie hebben ondernomen, na aanleiding van het besluit van de Vereniging van Nederlandse Kerken en steun van CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid) en SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond). Hij vertelt dat de oproep tot gebed op vrijdag te horen zal zijn via luidsprekers in moskeeën in Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Uden.

Aslan zei dat deze initiatief in heel Nederland is toegepast en dat het aantal moskeeën die meedoen aan het openlijk oproep tot gebed de komende weken zal toenemen, “Hoewel we een grondwettelijk recht hebben, hebben onze moskeeën de houding aangenomen om de ezan niet openlijk te lezen, vooral vanwege de islamofobe acties die de afgelopen jaren zijn toegenomen. Met deze laatste ontwikkeling zijn we echter met zo’n initiatief begonnen.” aldus Aslan.

Aslan laat weten dat ze hij erg gelukkig wordt van de positieve reacties dat hij ontvangt van de moslimgemeenschap, maar de echte verrassing waren de reacties dat ze hebben ontvangen van de niet-moslims en de Nederlanders, “Op onze vestigingen in Uden werd er al twee keer per dag ezan gelezen via de luidsprekers en de mensen daar zijn het gewend. We horen nou echter dat de mensen anders reageren op de ezan die ze vandaag horen. Het is alsof ze stoppen voor de moskee en echt luisteren.”

Maar niet alleen in Uden, ook in Arnhem krijgen ze positieve reacties. Zo heeft Aslan te horen gekregen dat na het horen van de ezan, een Nederlandse voorbijganger de moskee binnenliep en liet weten dat het heel mooi was dat er mensen op deze manier werden gesteund. Hij zei dat ze momenteel een zeer positieve benadering volgen in het Nederlandse publiek en de media met betrekking tot de open lezing van de ezan.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Premier Rutte : “Blijf thuis.”

RIVM maakt nieuwe cijfers bekend : 132 nieuwe doden vanwege het Coronavirus