in ,

Oplichters bedriegen de Nederlandse Waterschapsbank van € 12 miljoen

De Waterschapsbank is voor 12 miljoen euro opgelicht door één of meer personen die zich voordeden als vertegenwoordiger van de gemeente, en heeft een formele klacht ingediend bij het OM over de zwendel.

De NWB stelt in een persbericht dat “valse documenten” zijn gebruikt om betalingen te verkrijgen, maar dat het bedrag “niet genoeg is om de materiële positie van de bank te schaden”.

Volgens BN De Stem deed de dader zich voor als vertegenwoordiger van de gemeente Steenbergen in Noord-Brabant om de lening aan te vragen, die werd verstrekt en uitbetaald. Ambtenaren realiseerden zich pas medio januari dat ze waren opgelicht toen de eerste betalingsaanvraag bij het stadskantoor binnenkwam.

“We zijn echt geschokt”, zei burgemeester Ruud van den Belt tegen de krant. “En het rare is, we doen geen zaken met de bank. Het is allemaal heel raar.”

Gemeenteraadsleden roepen ambtenaren nu op om volledig open te zijn over wat er is gebeurd. “Was er iemand van de gemeente bij betrokken? Is onze digitale veiligheid mislukt of is het puur een zaak van de bank?” aldus VVD-wethouder Kees Gommeren.

De NWB Bank geeft zelf aan verder geen uitspraken te doen in het belang van het onderzoek.

De bank is in 1954 opgericht om financiering te verstrekken aan lokale waterschappen en blijft de publieke sector bedienen. Het staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Protest in Parijs over anti-moslim wetsvoorstel

Goede doelen hebben in 2020 tot 30% meer aan donaties ontvangen