in

Oostenrijkse rechtbank annuleert hoofddoekenverbod op basisscholen

Het verbod op hoofddoeken op basisscholen schendt het recht op vrijheid van meningsuiting, wereldbeeld en religie, zo luidt de uitspraak van de Oostenrijkse gerechtshof.

Het Grondwettelijk Hof in Oostenrijk verklaarde vrijdag het verbod op hoofddoeken op basisscholen “ongrondwettelijk” en vernietigde het besluit van de extreemrechtse regering uit 2019.

Christoph Grabenwarter, het hoofd van het Constitutionele Hof, zei dat het verbod in strijd is met gelijkheid, het recht op vrijheid van denken, wereldbeeld en religie.

Grabenwarter zei dat de wet alleen gericht was op moslimstudenten en discriminatie veroorzaakte in het onderwijssysteem.

“De wet dreigt de onderwijskansen voor vrouwelijke moslimstudenten te beperken en kan ertoe leiden dat ze worden uitgesloten van de samenleving”, voegde hij toe.

Grabenwarter zei dat het verbieden van alleen islamitische religieuze kleding in het onderwijssysteem zou leiden tot stigmatisering van de groep in de samenleving.

Hij zei dat het verbod niet in overeenstemming is met het beginsel van onpartijdigheid van de grondwet, en voegde eraan toe dat de rechtvaardigingen van de regering die de wet heeft uitgevaardigd ‘niet objectief’ waren.

Grabenwarter verklaarde dat de uitvoering van het besluit van het Constitutionele Hof om de wet nietig te verklaren de wettelijke verplichting is van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, en beval het ministerie van Onderwijs om de gerechtskosten te betalen van de familie die de zaak voor de rechtbank had gebracht.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

EU belooft voortdurende steun : Vaccins voor iedereen

Kabinet komt weer samen voor extra overleg coronamaatregelen