in

Onvoldoende nazorg voor (oude) kankerpatiënten

Het plan, dat vrijdag gepresenteerd werd tijdens een online conferentie over hoe te leven met kanker, is gericht op het verbeteren van het leven van mensen die kanker hebben overleefd, maar wiens nazorg vele jaren kan duren.

Meer mensen krijgen kanker, maar een betere behandeling betekent ook dat de overlevingskans groter wordt voor de patiënten. In Nederland leven momenteel ongeveer een miljoen mensen met de gevolgen van kanker, waarvan een op de vier ernstige vermoeidheid klachten, of zenuwbeschadiging heeft overgehouden. Een derde is bang dat de ziekte zal terugkeren, terwijl anderen relatie- of werkproblemen hebben.

“Deze langdurige behandeling van kanker schaadt mensen.” aldus oncoloog, Jourik Gietema, tegen het AD, “Onze ervaring is dat de nazorg voor deze mensen onvoldoende is.”

Het voorstel geeft een grotere rol aan huisartsen die meer alert moeten zijn op behoeften van ex-kankerpatiënten, en hen doorverwijzen naar gerichte specialistische zorg. Er moet meer geld beschikbaar worden gesteld, “zodat patiënten het niet uit eigen zak hoeven te betalen”, zeggen de experts.

“Het is vreemd dat de basisverzekering dit soort nazorg niet biedt. Mensen kunnen niet voorspellen dat ze kanker zullen krijgen en, dat de chemo betekent dat ze fysiotherapie nodig hebben.” zei kanker hersteldeskundige, Martijn Stuiver, “Maar als je een fysio aanbiedt, zullen mensen veel eerder een niveau van herstel bereiken en dat scheelt weer op andere zorgkosten.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zomer nog niet voorbij : Hittegolf in september

Griep en longontsteking doden 10 keer zoveel Britten dan Covid-19 in een week