in

Onduidelijkheid over ’blokkeermoslims’

Het is nog onduidelijk welke straf de aangehouden antibetogers krijgen die zondagavond op gewelddadige wijze voorkwamen dat Pegida kon demonstreren in Eindhoven. Het is sowieso onzeker of ze worden vervolgd.

Een woordvoerster van het OM liet maandag weten dat eerst wordt bekeken wie wat heeft gedaan. „Het kan zijn dat sommige personen met een dagvaarding worden heengezonden. Maar het kan ook zijn dat we er uiteindelijk geen chocola van kunnen maken.”

In een poging dat te voorkomen, heeft de politie camerabeelden veiliggesteld van het gebied waar antibetogers – veelal jonge moslims, van wie een deel ’allahu akbar’ schreeuwde – met stenen, stokken, vuurwerk en andere voorwerpen de politie en demonstranten bekogelden. Vier agenten raakten gewond. De betoging moest uit veiligheidsoogpunt voortijdig worden afgebroken.

“Vervolging cliënten tamelijk willekeurig”
In totaal zijn tien personen van tussen de 14 en 32 jaar uit Eindhoven, Geldrop en België aangehouden. Drie minderjarige jongens zijn na hun voorgeleiding heengezonden; tegen twee van hen bleek onvoldoende verdenking. Een 14-jarige jongen die de politie beledigde moest zich gisteren melden voor verhoor. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Pegida, dat met de gemeente afspraken had gemaakt over de actie, gaf na afloop al aan een nieuw verzoek in te dienen. „Al moeten we het tien keer proberen, we gaan voor die moskee demonstreren.”

De gemeente Eindhoven zegt nog niet in te kunnen gaan op de vraag of de uiterst rechtse beweging opnieuw mag betogen. „Zoals bij elke melding maken we altijd een inschatting van de situatie, ook met de politie”, stelt de woordvoerder van burgemeester Jorritsma. „We kunnen er nu dan ook nog niks over zeggen.”

“Contrast is groot met de zaak van de ’blokkeerfriezen’”
Pegida, dat voor het islamitische gebedshuis onder andere een gefrituurde varkenslap wilde eten, suggereert dat er wat betreft strafrechtelijke vervolging wordt ’gemeten met twee maten’. „Net als eerdere rellen in Utrecht zal niemand worden vervolgd.”

Ook al is het incident anders, het contrast is groot met de zaak van de ’blokkeerfriezen’ die tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in 2017 snelweg A7 blokkeerden, zodat bussen van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet niet konden protesteren tegen de knecht van de goedheiligman.

Destijds werden 34 personen wel vervolgd. Ze kregen een taakstraf van 120 tot 200 uur, initiatiefneemster Jenny Douwes kreeg een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Advocaat Tjalling van der Goot van Douwes en enkele medestanders trok tijdens de zitting van afgelopen najaar vergelijkingen met andere blokkades die niet tot vervolging hadden geleid. „De vervolging van mijn cliënten is in mijn visie tamelijk willekeurig geweest, voor zover dat het versperren van een landweg betreft. Mijn verzoek om het OM om die reden niet-ontvankelijk te verklaren is echter door de rechtbank verworpen.”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Opnieuw dode op overvolle Mount Everest

Pegida heeft niet kunnen demonstreren…, of toch wel?