in

Onderzoek wijst naar etnisch profileren bij Nederlandse reclasseringsbureau

Van Dijck verzoekt om te stoppen met deze methode. Het algoritme die momenteel van pas is in Nederland die kijkt hoe groot de kansen zijn dat een verdachte een herhalingsgevaar zou zijn, kijkt naar inkomen, leeftijd en opleiding, maar daar blijft het niet bij. Ook gebruikt het systeem informatie zoals woonwijk, criminaliteitscijfers en het percentage bijstandsuitkeringen en juist daar gaan bij onderzoeker Gijs van Dijck de alarmbelletjes rinkelen, “We weten niet of het voorspellingsmodel etnisch profileert, maar ook niet dat het niet etnisch profileert.” zegt hij in de Trouw.

Toch vindt hij zijn bevindingen verontrustend. Volgens van Dijck is de kans groot dat een persoon van een bepaalde (etnische) afkomst wordt benadeeld door beslissingen die worden beïnvloed door een instrument.

Dit is niet de eerste keer dat een risicotaxatie-instrument in verband wordt gebracht met etnisch profileren. Eerder heeft een rechter het Systeem Risico Indicatie stopgezet, dat de overheid gebruikte om fraude te bestrijden rondom onder andere, toeslagen en belastingen.

En natuurlijk herinneren we allemaal de Belastingdienst nog die belastingplichtigen voor een extra controle heeft geselecteerd op basis van het hebben van een dubbele nationaliteit.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Baby’s te koop op Instagram

Het rapport over (on) zichtbare invloed in Nederlandse moskeeën : Feit of Fabel?