in

Onderzoek naar politieagenten die racistische beledigingen uitten tijdens arrestatie

De politie in Rotterdam is een intern onderzoek begonnen naar drie agenten die worden beschuldigd van racistische mishandeling van een gezin met een gemengd ras tijdens de arrestatie in Dordrecht.

De drie leden van het gezin, een 45-jarige zwarte man, zijn blanke 37-jarige partner en hun 18-jarige zoon, werden op Sinterklaasavond 5 december vastgehouden wegens gewelddadig verzet tegen arrestatie.

De politie bracht de volgende dag een persbericht uit waarin werd gezegd dat de man probeerde een arresterende officier te verstikken en beschreef het incident als een ‘extreme uitbarsting van geweld’ die ‘op geen enkele manier kan worden verontschuldigd’.

Maar beelden van CCTV-camera’s van de plaatselijke vereniging van eigenaren van onroerend goed, laten zien dat agenten het gezin op de grond hadden gedrukt en dat ze racistische beledigingen zoals ‘kutn *** r’ schreeuwen naar de man.

Een mannelijke officier drukte anderhalve minuut zijn knie tegen de nek van de man en sloeg hem herhaaldelijk in zijn gezicht terwijl hij hem handboeien omdeed. De agenten zijn ook te zien met pepperspray van dichtbij op de beelden, die zijn gezien door NRC.

“grijp die smerige n ***** s”

Forensische analyse van de beelden door een gespecialiseerd team in Groningen bevestigt dat één van de twee mannelijke agenten ten minste één racistische belediging heeft gebruikt en op een gegeven moment zei, “Dat kreng kan ook worden meegenomen”, verwijzend naar de 37-jarige vrouw.

De vrouw zei dat de officier ook riep ‘grijp die smerige n ***** s’, maar dit was niet hoorbaar op de beelden. Ze zegt dat ze op een gegeven moment zei, ‘Ik kan niet ademen’, waarop de officier zou hebben geantwoord, ‘Ik geef geen f * ck’.

De advocaat van de familie, Justin Kötter, diende namens de familie een formele klacht in, die nu aanleiding is voor een interne herziening onder leiding van de afdeling Rotterdam van het Openbaar Ministerie.

De 45-jarige vader werd na het incident, 18 dagen vastgehouden en zijn zoon drie dagen. Ze zullen op 14 januari voor de rechtbank verschijnen. De vrouw werd na één dag vrijgelaten en wordt niet vervolgd.

Volgens NRC zegt de moeder dat agenten ‘veel leugens hebben verteld en een hoop dingen hebben weggelaten’ in hun officiële rapport over het incident. “De politie wist niet dat alles werd gefilmd, anders hadden we nooit kunnen laten zien wat er echt is gebeurd.”

De Rotterdamse politie zei dat de klacht ‘ijverig’ zou worden onderzocht. Geen van de betrokken officieren is geschorst.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Ziekenhuizen kampen met personeel- en beddentekort vanwege coronapatiënten

Duitsland registreert de hoogste aantal dagelijkse coronadoden