in

Onderzoek : Mensen met een ‘niet westers’ naam worden huurwoning geweigerd

Een groot deel van de huurmakelaars in Den Haag is bereid potentiële huurders te discrimineren op grond van hun etnische achtergrond of seksuele voorkeur, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.

In totaal werden 50 huurmakelaars gebeld door onderzoekers die zich voordeden als verhuurders, en gevraagd of ze konden garanderen dat niemand van een etnische minderheid of die homoseksueel was, hun woning kon verhuren.

Maar 22 van de 50 agenten weigerden mee te werken. De rest zei dat het geen probleem zou zijn, of dat ze zouden helpen, ook al was het technisch niet toegestaan.

De onderzoekers reageerden ook op 250 advertenties voor huurwoningen met een maximale prijs van 2000 euro per maand, en ontdekten dat mensen met een ‘niet-westerse’ naam bijna 20 procent meer kans hadden om geweigerd te worden. Homoparen hadden 8 procent meer kans om afgewezen te worden.

Het project is uitgevoerd door onderzoeksgroep Rigo, die eerder betrokken was bij soortgelijk onderzoek in Utrecht en Amsterdam.

In Utrecht constateerden de onderzoekers dat vier op de vijf huurmakelaars bereid waren te voldoen aan een discriminatie verzoek.

In Amsterdam belden de onderzoekers 41 makelaars die zeiden dat ze een pand te huur hadden, maar dat ze alleen autochtone Nederlanders als huurder wilden.

Aanpak
De Haagse woningcommissaris, Martijn Balster, vertelde de gemeenteraadsleden in een briefing dat de stad zich nu voorbereidt om discriminatie op de woningmarkt met verschillende methoden aan te pakken.

Het gaat onder meer om het maken van afspraken met makelaars en mogelijk het invoeren van huurvergunningen voor alle verhuurders. Ook is meer onderzoek nodig en moet de informatievoorziening aan verhuurders en makelaars worden verbeterd.

“Mensen die zich toch gediscrimineerd voelen, moeten ook een formele klacht indienen”, aldus Balster. Ambtenaren zullen tegen het einde van het jaar verslag uitbrengen over de voortgang.

In december 2019 kondigde het ministerie van huisvesting plannen aan om ‘mystery shoppers’ te gebruiken om discriminatie uit te bannen, waarbij onderminister Stientje van Veldhoven zei dat er een “ernstig probleem was dat krachtig moest worden aangepakt”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Laagste temperaturen in Nederland in 8 jaar : -15 graden Celsius

Thierry Baudet in het middelpunt van nieuwe racisme-rel