in , ,

‘Ondersteuning, herstel en investering’ paket kost € 11 miljard

“De onzekerheid die het coronavirus veroorzaakt is fenomenaal”, vertelt Wiebes op een persconferentie, “Er zijn enkele tekenen van hoop, maar het virus is er nog steeds, het is onvoorspelbaar en de impact ervan is in sommige sectoren nog voelbaar.”

Alle huidige maatregelen worden verlengd, zij het in een beperktere vorm voor een bedrag van 11 miljard euro.

De huidige salaris ondersteuningsregeling van NOW bedraagt 90 procent van de loonsom voor bedrijven met een omzetdaling van minimaal 20 procent. Vanaf oktober wordt de steun stapsgewijs teruggebracht tot 80 procent, 70 procent en 30 procent, terwijl de regeling vanaf januari alleen geldt voor bedrijven met een omzetdaling van minimaal 30 procent.

De kosten van deze maatregel worden geschat op ongeveer 5,4 miljard euro. Bedrijven die NOW-steun ontvangen, krijgen geen boete als ze personeel ontslaan en kunnen de salarissen verlagen als de vakbonden akkoord gaan, maar het verbod op dividend- en bonusbetalingen blijft bestaan.

Zzp’er

Ook de Tozo-regeling voor zelfstandigen wordt aangepast, zzp’ers die hun levensonderhoud niet kunnen voorzien zouden van richting moeten veranderen of een baan moeten zoeken.

Vanaf 1 oktober komen rechthebbenden alleen in aanmerking voor hulp als ze niet meer dan 46.520 euro aan spaargeld, contanten of bezittingen hebben, maar geen eigendommen. De tweede Tozo-regeling had al een controle op de activa van partners ingevoerd.

Het pakket omvat ook een focus op omscholing en het helpen van mensen bij het vinden van een nieuwe baan, “Bestaande regelingen om mensen te helpen die een uitkering aanvragen kunnen worden gebruikt, maar we geven ook de vakbonden en werkgevers een rol”, aldus minister Koolmees van Sociale Zaken, “In sectoren waar in de toekomst mogelijk banen verloren gaan, kunnen bedrijven van tevoren beginnen met omscholing.”

Het kabinetspakket bevat ook een investering in de toekomst via een investeringsfonds van 20 miljard euro dat de komende vijf jaar loopt. Meer details daarover zullen later worden gepubliceerd.

Daarnaast wordt er extra geld vrijgemaakt voor de culturele sector, onder meer in de vorm van subsidies voor lokale en provinciale overheden ter ondersteuning van lokale innovatieve projecten en nieuwe manieren om het publiek te bereiken.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geen mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam

Nederland begint volgende maand met het testen van het coronavirusvaccin