in

OMT : Waarschijnlijk geen versoepelingen tot maart

Als het aantal coronabesmettingen in Nederland in het huidige tempo blijft afnemen, “is het begin maart voordat de beperkingen kunnen worden opgeheven”, aldus het Outbreak Management Team.

De experts van het OMT zeggen in hun laatste briefing aan de regering dat het weken zal duren voordat het belangrijkste niveau van, niet meer dan 40 ziekenhuisopnames en 10 IC-verwijzingen per dag, is bereikt.

De verklaring komt slechts een dag nadat de regering heeft aangekondigd dat de lockdown verlengd wordt tot 9 februari, omdat het besmettingspercentage nog steeds te hoog is, en vanwege de vrees voor de impact van de meer besmettelijke gemuteerde variant van het virus.

Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames is de afgelopen weken gestabiliseerd, en er zijn tekenen dat het totaal aan het dalen is. Maar het OMT zegt dat het in huidige tempo, “het eind maart zal zijn voordat er niet meer dan drie IC-opnames per dag worden gemeld, wat zou aantonen dat de uitbraak onder controle is.”

Het RIVM meldde woensdag nog eens 6148 positieve coronatests, een stijging van ongeveer 600 op het totaal van dinsdag, maar nog steeds onder het weekgemiddelde van iets meer dan 7000.

Er worden momenteel iets meer dan 2500 coronapatiënten behandeld in het ziekenhuis, van wie 700 op de IC. In totaal werden 218 mensen opgenomen in het ziekenhuis in de 24 uur tot woensdagochtend, en 46 coronapatiënten werden naar een IC-afdeling gebracht.

OMT-lid en hoofd van het RIVM, Jaap van Dissel, vertelde Kamerleden woensdagochtend dat het huidige percentage positieve testen nog te hoog is. “Het is momenteel 12 procent tot 13 procent, en het zou de helft daarvan moeten zijn”, aldus Van Dissel tegen Kamerleden tijdens een discussie over het besluit om de lockdown met nog drie weken te verlengen.

Een optie, zei hij, zou zijn om “meer bezoekerslimieten op te leggen, aangezien de helft van de besmettingen met een bekende bron binnen een huishouden plaatsvindt en 36 procent afkomstig is van bezoeken.”

Van Dissel is van mening dat de bezoekerssituatie een zwak punt is in de maatregelen.

Het kabinet adviseert momenteel niet meer dan twee volwassen bezoekers in een periode van 24 uur.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vaccinatieplicht om te mogen reizen binnen de EU

Geen mondkapje? Geen loon