in

Omstreden imam doet weer aangifte tegen Marcouch

Het conflict tussen de Arnhemse burgemeester Marcouch en de salafistische preker Arkhouch is voorlopig nog niet achter de rug. De imam sleept de burgemeester van Arnhem opnieuw voor de rechter omdat hij zich ten onrechte in de hoek van radicale prekers voelt gedrukt. Hij wil desnoods door tot het Europese Hof. Vier vragen over de zaak.

1. Wat is er aan de hand?
Burgemeester Marcouch waarschuwde in De Gelderlander voor de aanstelling van preker Youssef Arkhouch in de el Fath-moskee in Arnhem. Hij sprak met het moskeebestuur en dat besloot om hem niet aan te nemen. Arkhouch ontkent niet dat hij een salafist is, maar dan een a-politieke. Hij eiste een schadevergoeding omdat Marcouch hem wel op één lijn had geplaatst met gewelddadige salafisten. De rechter gaf hem eind mei gelijk en de gemeente moet 4000 euro schadevergoeding betalen en zijn uitspraken rectificeren. Nu stapt Arkhouch opnieuw naar de rechter omdat Marcouch hem opnieuw zou hebben beledigd. „In plaats van excuses aanbieden gaat Marcouch gewoon door met valse beschuldigingen”, zegt zijn advocaat.

2. Is Youssef Arkhouch een haatprediker?
Arkhouch ageert op internet tegen losbandigheid, roddelen, lachgas, plastische chirurgie en de verlokkingen van snel crimineel geld. Hij veroordeelt terreuraanslagen en roept nergens op tot geweld. Tegelijk noemt hij de cartoonwedstrijd van Geert Wilders ’een aanslag op meer dan 1,5 miljard mensen’, die ’logischerwijs een aanslag terug’ uitlokt. Beide zijn erg fout, voegt hij daaraan toe. Toch kan dit statement gelezen worden als het goedpraten van terreurdaden. Zoals de steekpartij op Amsterdam CS, gepleegd door een Afghaanse asielzoeker die wraak wilde vanwege de cartoonwedstrijd.

Wie de lessen van Arkouch op Facebook beluistert, komt wel meer opmerkelijke uitspraken tegen. Hij mag dan geen jihadprediker zijn, radicaal is hij absoluut. Graag en lang preekt hij over de gruwelen van de hel. Vervloekt is bijvoorbeeld de vrouw die haar wenkbrauwen epileert. Zelfs een vrouw die het waagt een videofilmpje te maken op een bruiloft kan in het graf al rekenen op vreselijke kwellingen. Door het verspreiden van beelden met vrouwen die hun haar niet bedekken, heeft ze volgens Arkhouch al complete gezinnen ontwricht. Nog erger is de straf voor mensen die seks buiten het huwelijk hebben. Arkhouch beschrijft die gedetailleerd: ’Mannen en vrouwen gaan naakt in een oven, de vlammen verbranden hen van onderen, net zoals zij genoten van het verbodene met hun onderlichamen. Telkens als deze vlammen tevoorschijn komen krijsen zij van de pijn en proberen ze vergeefs aan de pijn te ontkomen.’

Arkhouch spreekt ook over de hoofddoek. Vrouwen die zo’n verhullend kledingstuk niet dragen, hebben volgens Arkhouch een lagere status en verdienen minder respect van mannen. God zal hen straffen als ze weigeren de doek te dragen.

Net als veel andere salafisten vindt Arkhouch dat de islam muziek verbiedt. Op huwelijksfeesten moeten mannen en vrouwen gescheiden blijven. Hij heeft ook een hekel aan het meevieren van Nederlandse feestdagen. Arkhouch heeft die overigens niet helemaal scherp op een rijtje. Nieuwjaar vieren is volgens hem verboden omdat op die dag de geboorte van Jezus zou worden gevierd.

3. Snoert de rechter burgemeester Marcouch de mond?
De slotsom van de rechter is dat een burgemeester best in gesprek mag met een moskeebestuur over of het wenselijk is een salafistisch prediker aan te stellen. Mogelijk heeft hij zware druk uitgeoefend op het bestuur. Maar dat is begrijpelijk: salafisme heeft nou eenmaal het risico dat het uitmondt in geweld. In een gesprek met de veiligheidsdeskundige van gemeente gaf Arkhouch ’ontwijkende antwoorden’ op vragen over hoe hij denkt. Maar voor de stelling dat hij jongeren radicaliseert en aanzet tot jihadistisch geweld of het afreizen naar IS-gebied, is vooralsnog geen bewijs.

4 Maakt de nieuwe rechtszaak kans?
Marcouch reageerde op het vonnis met de opmerking dat hij zich zal blijven inspannen om te voorkomen dat kinderen en jongeren radicaliseren. „Dat is precies wat ik heb gedaan, niets meer en niets minder.” Arkhouch, die zegt dat hij bedreigd wordt, kondigde meteen een nieuwe rechtszaak aan. Hij voelt zich gesterkt door zijn eerdere succes bij de rechter, maar het ligt niet voor de hand dat de burgemeester vanwege zijn recente uitspraken van de rechter opnieuw een tik op de vingers zal krijgen.

Bron : De Telegraaf
Foto : YouTube Omroep GLD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Niet draaien, géén alcohol: zo verwijder je een teek

Onstuimig weer op komst: ‘Benauwd, stevige buien en keiharde windstoten’