in ,

Omstreden ‘Coronaviruswet’ uitgesteld

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, heeft gezegd dat de nieuwe wetgeving om de regels voor sociale afstand en andere Covid-19 gerelateerde juridische kwesties te verankeren, niet zal worden opgepakt vanaf 1 juli, zoals eerder gepland.

De invoering van de wetgeving, die is bekritiseerd door advocaten, lokale autoriteiten en de nationale ombudsman, vereist ‘zorgvuldige behandeling’ in beide kamers van het parlement en de deadline kan niet worden gehaald, volgens De Jonge. Hij geeft momenteel geen nieuwe deadline.

Volgens omroep NOS is het hoogste adviesorgaan van de regering, de Raad van State, zeer kritisch over de wetgeving en beveelt een heroverweging aan. De opmerkingen van de raad zijn niet openbaar gemaakt, maar bronnen vertelden de NOS dat experts bezorgd zijn over de manier waarop de Covid-19 wetgeving zal worden gehandhaafd.

Momenteel zijn sociale distantiëring en andere voorschriften gebaseerd op de noodbevoegdheden van de regering die in tijden van crisis kunnen worden vastgesteld. Maar juridische experts hebben kritiek geuit op het ontbreken van een rechtsgrondslag, gezien de tijd dat de maatregelen nu van kracht zijn, en zeggen dat het mogelijk is om boetes voor de rechter aan te vechten. De nieuwe regels zouden het een overtreding maken om geen ‘veilige afstand’ te houden van anderen op straat. Ze bieden ambtenaren ook de mogelijkheid om mensen uit bepaalde plaatsen te verbieden evenementen te organiseren en bepaalde beroepen uit te oefenen. Ook zouden ministers bepaalde hygiënevoorschriften verplicht kunnen stellen.

De Nederlandse Orde van Advocaten zegt in reactie op de voorstellen, dat de wet in strijd zou kunnen zijn met de grondrechten die in de grondwet zijn vastgelegd en dat ministers de vrije hand zouden krijgen om vergaande maatregelen achter gesloten deuren te nemen.

De nationale ombudsman Reinier van Zutphen zei dat de wetsvoorstel niet duidelijk maakt waar mensen heen moeten als de maatregelen in strijd zijn met hun eigen belangen, terwijl gemeentevereniging VNG aangeeft dat de commandostructuur tussen rijk, regionale veiligheidsdiensten en burgemeesters te vaag is.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Voetballers boycotten Voetbal International vanwege racistische opmerkingen

Britse politie verklaart het steekpartij in Reading een terroristisch aanval