in

Ommekeer in vaccinatieprogramma : Datum wordt mogelijk vervroegd

Het Nederlandse kabinet heeft een ommekeer gemaakt en besloten om eerst 30 duizend ziekenhuispersoneel voor acute zorg te vaccineren tegen het coronavirus en mogelijk de startdatum van het vaccinatieprogramma te vervroegen.

Ziekenhuischefs en andere experts hadden er bij de regering op aangedrongen om het programma met ziekenhuispersoneel te starten zodat het ziekteverzuim in ziekenhuizen zou worden verminderd.

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had herhaaldelijk gezegd dat Nederland pas op 8 januari zou beginnen met de uitrol van het vaccinatieprogramma, met verpleeghuispersoneel en bewoners als eersten in de rij voor de prik.

Zaterdag kondigde hij echter de heroverweging aan en zei dat het doel is om maandag duidelijkheid te hebben over wanneer de nieuwe aanpak zou kunnen starten.

“De zorgwekkende situatie in de acute zorg is mede ingegeven door ziekte onder gezondheidswerkers, die vaak corona-gerelateerd is”, aldus de verklaring van het ministerie van Volksgezondheid. “Daarom worden medewerkers in de acute zorg onderdeel van de groep om als eerste in aanmerking te komen voor vaccinatie.”

Eerder deze week zeiden hoofd ziekenhuispatiënten, Ernst Kuipers, en hoofd acute zorg, Diederik Gommers, dat ziekenhuispersoneel als eerst gevaccineerd moeten worden omdat dit essentieel is om ziekenhuizen te laten functioneren.

Woensdag bleek dat tientallen Nederlandse ziekenhuizen wellicht geen kritische maar niet-spoedeisende zorg meer kunnen bieden. Kuipers verwacht dat ziekenhuizen begin januari zo’n 3000 coronapatiënten behandelen, ruim boven het totaal op het hoogtepunt van de eerste golf.

Momenteel worden er ongeveer 9500 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd.

Gommers omschreef de verandering van mening van de regering als ‘geweldig nieuws’.

“Dit is echt belangrijk om te gebruiken, zeker gezien de informatie over de nieuwe Britse variant”, zegt hij in de Volkskrant. “Op dit moment redden we het gewoon, maar als die variant zich in Nederland vestigt, wordt er meer personeel ziek en neemt ook het aantal patiënten toe.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

2021 begint positief : Daling in coronagevallen en ziekenhuisopnames

Turkish Airlines staat op de 2e plaats in dagelijkse vluchten in Europa