in

OM eist hoge straffen tegen klanten piepjonge seksslaven

Mannen die seks hebben met een minderjarige tiener faciliteren uitbuiting van ’tienerseksslaven’ en kunnen forse gevangenisstraffen krijgen. Mensenhandelofficier van justitie Wouter Bos vindt dat dergelijke klanten keihard moeten worden gestraft, ook al pleegden eerdere verdachten in dergelijke zaken zelfmoord.

Een tandheelkundige die in ruil voor seks met meisjes behandelingen aanbood en ambtenaren die betaalden voor seks met een ernstig bedreigde en uitgebuite veertienjarige. Uit een zitting in de rechtbank Den Haag bleek dat de klandizie van ’tienerseksslaven’ uit alle lagen van de bevolking komt.

Vijf klanten van 27 tot 47 jaar uit Den Haag en Vlaardingen uit het mensenhandelonderzoek Steppevaraan stonden gisteren terecht. De officier eiste tot twee jaar cel tegen de mannen. Niet eerder eiste het OM zo’n hoge straf tegen een klant van een piepjonge ’seksslaaf’. De pooier die het meisje in 2016 en 2017 uitbuitte is eerder al veroordeeld tot vijf jaar cel.

„Alleen dankzij de klanten kan deze verschrikkelijke vorm van slavernij en misbruik bestaan. We moeten ze keihard aanpakken”, zegt mensenhandelofficier Wouter Bos van het Openbaar Ministerie Den Haag in een interview met deze krant.

Zelfmoord
De vervolging van klanten ligt gevoelig. Bij de Valkenburgse zedenzaak rond de uitbuiting van een 16-jarige tiener pleegden twee klanten zelfmoord voorafgaand aan het proces. De domper was enorm bij het OM toen rechtbank en Hof de bezoekers slechts een taakstraf en één dag cel oplegden, waar het OM onvoorwaardelijke celstraffen eiste. Volgens justitie probeerde de rechtbank met de symbolische oplegging van één dag cel het taakstrafverbod te omzeilen.

„De straffen deden destijds absoluut geen recht aan de feiten. Op betaalde seks met een minderjarige die 16 of ouder is staat maximaal vier jaar cel. De klanten zeiden toen dat ze niet wisten dat het slachtoffer minderjarig was. Maar er is een controleplicht: de klant moet controleren of er sprake is van een meerderjarige prostituee. Als dat niet zo is of je twijfelt, moet je het gewoon niet doen”, zegt Bos.

Het probleem van jonge tieners die door pooiers worden gebruikt als seksslaaf is enorm groot en neemt toe. „Er zijn jaarlijks zo’n 3000 slachtoffers van mensenhandel of uitbuiting. Hiervan is 47 procent minderjarig. Het is een gigantisch probleem”, zegt de officier.

Internet
Wat de aanpak van het fenomeen bemoeilijkt, is dat ’vraag en aanbod’ niet meer op straat, maar op het internet bij elkaar komen.

„En daar is controle een stuk lastiger. Contact wordt gelegd op gewone datingsites of via datingapps. Klanten zoeken niet openlijk naar minderjarigen en minderjarigen bieden zich niet als zodanig aan. En het daten gaat vaak pas later over naar betaalde seks. Door het gebrek aan zicht zijn we volledig afhankelijk van aangiften van slachtoffers”, zegt Merel Rademaker, parketsecretaris en collega van Bos.

In het mensenhandelonderzoek Steppevaraan waaruit de klanten gisteren voor de rechter stonden, meldde het slachtoffer zich volledig uitgeput en uitgebuit na ernstige bedreigingen in het voorjaar van 2017 bij de politie. Die startte toen een onderzoek. Slachtoffers durven normaal gesproken niet snel aangifte te doen.

Bos: „Ze zijn bang voor hun pooier of worden bedreigd met ’exposen’: dat hun pooier bijvoorbeeld ouders informeert over de activiteiten van hun kind of beeldmateriaal online zet.”

De strijd tegen uitbuiting van minderjarige slachtoffers is volgens Bos alleen te winnen door aanpak van de klanten. „Als klanten zorgvuldig de leeftijd van vrouwen controleren, is het probleem voor een groot deel opgelost. Flinke straffen zijn essentieel. Als je ze alleen maar 200 uur schoffelen geeft, gebruiken ze hun hersens niet.”

Kelderbox
Het OM weet zich inmiddels gesteund door een arrest in de Schiedamse kelderboxzaak, waarbij klanten seks hadden met een 16-jarige meisje op een matras in een kelderbox.

Het Hof legde aan vijf klanten straffen tot vijf maanden op. Ze hadden de leeftijd van de tiener moeten controleren, oordeelden de rechters.

De zaak Steppevaraan is vanwege de leeftijd van het slachtoffer en het aantal klanten bijzonder. De meeste klanten bezochten de tiener meermalen. „Een van de klanten haalde het slachtoffer zelfs van school op.” Bos hoopt op forse straffen dit keer. „Slachtoffers moeten zien dat het zin heeft om aangifte te doen.”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Belgen ’verpesten’ ons milieu

Rouw in Eindhoven om dode twintigers in drugslab: ‘Hij wilde de beste vader ooit worden’